Program

28/09/2023

Minezang na Osnovni šoli Dobravlje

Na Osnovni šoli Dobravlje se je 28. septembra odvil prav poseben dogodek, ki je na šoli »vzklil« spontano in nadaljeval delo našega projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!

OŠ Dobravlje, Dobravlje1, Dobravlje

IMG_6363-m-1

Humanistika Logo

Spodbudil ga je izid monografije Minezang, ki jo je uredila dr. Mateja Gaber. Prav tako pa tudi koncert srednjeveške ljubezenske lirike in odmev Minezanga v medijih.

 

Učenke šole so v kostumih, ki so spominjali na srednjeveške plemkinje, pred zbrano publiko učencev prebirale nemško srednjeveško viteško liriko.

 

Ravnateljica šole Mirjam Kalin je ob tem zapisala: »Ko omenimo znanost in raziskovanje, si največkrat predstavljamo znanstvenike v belih haljah, ki z raznimi instrumenti v laboratorijih raziskujejo na področju kemije, fizike, medicine, tehnike, inženirstva ipd.  Le malokdo pomisli, da raziskovanje in znanstveno delo potekata tudi na področju družboslovja oziroma humanistike.«

 

Pesmi ponujajo razmislek o izbranih besedah, s katerimi so srednjeveški pesniki izražali ljubezen. Prav tako ponujajo razmislek o tem, kako izražamo ljubezen danes. Je v njih delček lepote in poetičnosti?  So besede vsakdanje ali pa zaradi zadrege ali kakega drugega predsodka ostajajo neizrečene?

 

»Minezang je bil zapeta pesem. Pesnike Minezanga in njihove nastope bi lahko primerjali z nastopi vrhunskih glasbenikov kot sta Bob Dylan in Leonard Cohen,« je zaključila Mirjam Kalin in zbranim učencem zaželela, naj pesmi obogatijo njihovo izražanje in mu dodajo kanček plemenitosti, ki vsem polepša dan.

 

Pri izvedbi dogodka so sodelovale knjižničarka Irma Krečič Slejko, učiteljici Polona Puc in Sonja Makuc ter ravnateljica Mirjam Kalin.

 

Poezijo so prebirale učenke Pavlina Černigoj, Lia Krapež,  Karin Pizzoni, Brina Birsa, Lea Krojs in Veronika Stibilj.

 

Foto: Jona Kapelj in Karolina Šatej Bavčar

 

Več informacij o dogodku je objavljenih na spletni strani šole.