Ekipa in partnerji projekta

Evropska noč raziskovalcev je projekt Evropske unije in poteka v okviru njenega okvirnega programa za raziskave in inovacije Obzorje Evropa ter je del ukrepov MSCA and Citizens, usmerjenih v približevanje znanosti in raziskav državljanom Evrope, tj. vsem nam.

Glavno temo našega projekta Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti! v prihodnjih dveh letih izraža slogan Človek, žival. Globalni izzivi našega časa se namreč dotikajo tako ljudi kakor tudi živali. Dejavnosti projekta se zato posebej posvečajo odnosu in soodvisnosti človeškega ter živalskega sveta in raziskovanju tega odnosa v različnih in vsakršnih kontekstih. Pri tem združujemo znanstvenike, raziskovalce in umetnike Univerze v Ljubljani, naše kolege in partnerje ter v preseku znanosti in umetnosti iščemo odgovore na izzive in dileme našega časa. V svoja odkrivanja in spoznavanja vključujemo mlado in staro in nagovarjamo tako znanstveno in akademsko kakor tudi siceršnjo javnost.

Glavna dogodka našega projekta se bosta odvijala 30. septembra 2022 in 29. septembra 2023 na Novem trgu v Ljubljani, obenem ves čas sledimo dogajanju v znanostih in umetnostih in upamo na najboljše.

Častni pokrovitelj projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! 2022 je Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Spoznajte ekipo

dr. Sašo Jerše

vodja projekta

 

zgodovinar, profesor, tisoč in enSašo Jerše je človek z več preteklosti kot prihodnosti. Je tudi zgodovinar, ki meni, da je bila slovenska reformacija predvsem svojevrstna pobožnost in so bili kmečki upori le pobožni napor za ohranitev starega fevdalnega reda, nič več in nič manj. Obe zgodovinski dejstvi, tj. trdna vera v lastno stvar in dejavna predanost zanjo, pa sta lahko, meni, v vseh časih navdih vsem, ki bi si želeli imeti več lastne prihodnosti, kot imajo tuje preteklosti.

 

Zaljubljenemu v umetnosti mu greh ni nič bolj tuj, kot so mu blizu kreposti.

dr. Mateja Gaber

ambasadorka projekta

 

slovenistka, germanistka, modna navdušenkaGledališče, balet, opera, koncerti, muzeji likovne umetnosti in razstavne galerije so kraji njene pojavnosti. Njene misli se sprehajajo med srednjeveško nemško liriko, japonskimi haikuji in simbolizmom, med Walterjem von der Vogelweidejem, Isso in Rilkejem. Njena ušesa so naklonjena Prokofjevu, Šostakoviču, Wagnerju in Chopinu, a obenem tudi Doorsom, Guns N’ Roses in Led Zepellin. Občuduje Hohenstaufovca Friderika II. in Coco Chanel, Kirchnerja in IRWIN. Kuha in peče v arabski in avstro-ogrski maniri.

 

“Nema smrti, postoji samo život!” (Ivan Kožarić)

Ika Bartol

vodja Znanstvenoraziskovalnega inštituta FF

 

družboslovka, zakladničarka, svetovalkaTudi jaz vem manj o sebi, kot vedo drugi o meni. Moj svet je v očeh drugih bogatejši, kot si ga zase upam misliti sama. Iz izkušnje pa vem, da je svet številk in dejstev sozvočen s širino moje duhovne krajine.

 

Račun je na koncu vedno treba plačati.

Ema Karo

vodja stikov z Evropsko komisijo

 

anglistka, komparativistka, svetovalkaSpretno krmari med besedami in številkami ter se pogosto znajde na križišču domišljije in realnosti, kjer praviloma izbere slednjo. V prostem času se rada izgublja po gozdnih stezah in v gledaliških predstavah ter je pristašica dobre hrane za dušo in telo.

 

“Ne verjemi vsega, kar prebereš na spletu. Razen tega. Pravzaprav, vključno s tem … najverjetneje.” (Douglas Adams)

dr. Jasna Mažgon

vodja evalvacije

 

pedagoginja, metodologinja, germanistka, profesoricaKot profesorici pedagoške statistike in metodologije ji je blizu strogost števil, ki zmorejo ujeti ustroj sveta. Ob tem se seveda zaveda, da številke, če je človek le dovolj spreten z njimi, priznajo vse, tudi tisto, kar ne velja vedno. Zato ob bok kvantifikaciji postavlja mehkejše, kvalitativne pristope, ki pomagajo priklicati na plano, kar številke ne morejo ujeti. Z združevanjem kvantitativnega in kvalitativnega išče poti, ki izrisujejo najboljšega od vseh svetov.

 

“Vse je povezano v najboljšem vseh možnih svetov.” (Voltaire)

Tina Čič

koordinatorka projekta

 

novinarkaNekoč sem dotik narave spoznavala v družbi štirih mačk, danes sem prijateljica enega belega konja. Zaljubljena sem v sonce in morje, v življenje, ki prepleta strukturo in kaos, predvidljivo in nepredvidljivo, poznano in nepoznano, stik z ljudmi in trenutke tišine.

 

Najlepše prihaja iz tišine. Rodi se v trenutkih, ko se približamo novemu in neznanemu.

Barbara Tomšič

koordinatorka projekta

 

sociologinja, kulturologinjaProfesionalno deluje na področju kulture in umetnosti, vendar se pri tem ne omejuje na žanre in zvrsti. V ospredju sta ji povezovanje in mreženje, k čemur jo ženeta večna radovednost in želja po odkrivanju novega.

 

Evropska noč raziskovalcev ji predstavlja novo priložnost in je kot nekakšen vodnjak želja.

dr. Blažka Müller

voditeljica in moderatorka

 

jezikoslovka, luzitanistka, voditeljica, prevajalkaRodila se je nekje med pripovedovanjem o Krjavlju in šmentano muho. Šolo je obiskovala pri Homerju, Garcii Lorci, Márquezu in Agathi Christie, h kateri še vedno rada zavije na kakav, čeprav to vselej zanika, češ da ves čas bere le visoko prozo, poezijo in dramatiko. Od nekdaj hodi v gledališče na to in ono stran reflektorjev, pa tudi na televizijo, a zvečine pred kamero.

 

Je doktorica znanosti s področja jezikoslovja, glavo si beli zlasti s portugalščino ter španščino.

 

Prevaja umetniška besedila. Je voditeljica, moderatorka, to delo obožuje. Je vedrega značaja, a se ob knjigah večkrat razjoče. In gleda drevesne krošnje, morske tolmune, valovanje trav …

Bor Pungerčič

vodja komuniciranjaNima težav s tem, da govori za druge. Še manj zase. A veliko težje – o sebi. Ker so v modi citati, v dešifriranje ponuja tole:

 

„… in girum imus nocte et consumimur igni …“

Agate Lielpetere

grafično oblikovanjeAgate se z vizualno umetnostjo, ilustracijo, oblikovanjem, vrtnarjenjem in kuhanjem izogiba dolgčasu. Najbolj tekoče govori vizualni jezik. Pravi, da ima slab humor v družini, in ker si človek ne more izbrati družine, naj krivimo njih.  ¯\_(ツ)_/¯

 

Marijo Županov

fotografijaTrash-glam, queer, fotka, scrolla po instagramu, raje “posluša” zvok okolice kot glasbo in zagovarja stil vsakdana bolj kot intelektualno nagačenje.

Klemen Humar

videoprodukcijaKot navdušenec nad downhillom dobro pozna nepredvidljive situacije, ki jih z lahkoto rešuje. Svojo strast do adrenalina je preusmeril v fotografijo in film, kjer zna ujeti trenutek, ko je ta najlepši, najbolj vznemirljiv ali najbolj nepričakovan.

Gospod Kuža

maskotaSponzorji

twiter
twiter
twiter