Program

25/05/2023

Minezang na Sejmu akademske knjige Liber.ac

Pesmi nemških minezengerjev so bile v slovenskem jeziku dolgo skoraj neznane, predvsem pa niso bile zbrane v publikaciji, ki bi obširneje pojasnila njihov nastanek, funkcijo in obenem predstavila njihove avtorje. Velika večina pesmi je bila tudi brez notnega zapisa.

17:30

Foersterjev vrt, Ljubljana
Humanistika Logo

Zato je dr. Mateja Gaber (Filozofska fakulteta) v sklopu aktivnosti Ich zôch mir einen valken – Vzgojila sem sokola posvetila svojo pozornost predvsem pesmim, ki vsebujejo živalsko tematiko.

 

Ta se prvenstveno kaže v podobi sokola in jo je moč najti zlasti v svitanicah. Obenem pa se v nemški srednjeveški liriki pojavijo orli, pojoče ptice v gozdu, a tudi koze, opice, želve in druge živali.

 

Izhodiščni izbor pesmi je tako sprva bil zamejen z živalsko tematiko. Toda literarna bera minezanga je tako bogata in raznolika, da je avtorica izbor pesmi razširila z najbolj prepoznavnimi pesmimi glavnih predstavnikov nemške srednjeveške lirike in jih iz srednjevisoke nemščine prevedla v slovenščino.

 

Na sejmu akademske knjige Liber.ac se je s prevajalko in avtorico spremne študije dr. Matejo Gaber o monografiji Minezang pogovarjal Rok Pečečnik.

 

Koordinatorica: dr. Mateja Gaber, FF