Program

29/09/2023

Pripovedovanje pravljic v rezijanščini z Luigio Negro

Ljudske pravljice iz Rezije, ki jih je zbral in zapisal akademik dr. Milko Matičetov, predstavljajo rezijansko, slovensko in svetovno kulturno dediščino. Med mladimi in najširšo javnostjo so postale zelo popularne ob izidu antologije z naslovom Zverinice iz Rezije, ki je izšla leta 1973 z ilustracijami Ančke Gošnik Godec.

15:00-15:45

Magistrat, Rdeča dvorana, Ljubljana
Humanistika Logo

Ob 50. obletnici izida antologije Zverinice iz Rezije se je Pedagoška fakulteta v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! povezala z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO). Začela je z aktivnostjo na temo živalskih rezijanskih pravljic.

 

Na Pedagoški fakulteti so pripravili kratek uvod v rezijanske pravljice in k sodelovanju pritegnili pravljičarko Luigio Negro iz Muzeja rezijanskih ljudi. Pod mentorstvom Suzi Bricelj z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje so študenti in študentke ALUO, smeri Ilustracija, ilustrirali nekatere pravljice iz zbirke Zverinice iz Rezije.

 

Njihove ilustracije so bile razstavljene v okviru semestrske razstave na ALUO, v Knjižnici Damirja Fiegla v Gorici, Italija, in v galeriji Peti štuk na Filozofski fakulteti. Od 23. septembra dalje pa so na ogled v galeriji Krpan v Cerknici, v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine.

 

Na osrednjem dogodku Evropske noči raziskovalcev bosta dediščino rezijanskih ljudskih pravljic in ilustracije študentov ALUO predstavili dr. Milena Mileva Blažić in doc. Suzi Bricelj. Predsednica Muzeja rezijanskih ljudi in pripovedovalka pravljic v rezijanščini, Luigia Negro, pa bo pripovedovala pravljice iz zbirke Zverinice iz Rezije (1973-2023) v rezijanščini.

 

Vljudno vabljeni!

 

Ilustracija: Zala N. Doupona

Koordinatorica projekta: dr. Milena Mileva Blažić, PeF