Program

24/08/2023

Rezijanske pravljice v upodobitvah študentk in študentov ALUO

V Galeriji 5. štuk na Filozofski fakulteti je od 24. avgusta do 21. septembra na ogled razstava Rezijanske pravljice v upodobitvah študentk in študentov ilustracije ALUO.

13:00

Filozofska fakulteta, Galerija 5. štuk
Humanistika Logo

Likovni projekt je navdihnila 50. obletnica antologije živalskih pravljic iz rezijanskega ustnega izročila Zverinice iz Rezije, ki jih je zapisal akad. dr. Milko Matičetov.

 

Študentom drugega letnika ilustracije (BA) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) je rezijanske pravljice v decembru 2022 predstavila raziskovalka Pedagoške fakultete, dr. Milena Mileva Blažić, nato pa je ustvarjalno delo steklo pod mentorstvom doc. Suzi Bricelj.

 

Od 16. januarja do 13. februarja so bile ilustracije razstavljene v okviru semestrske razstave na ALUO, od 3. aprila do 5. maja 2023 pa v Knjižnici Damirja Fiegla v Gorici, Italija.

 

Tokrat vabijo k ogledu v Galeriji 5. štuk na Filozofski fakulteti! Razstavljajo: Gaja Aksinja Abramović, Matevž Bervar, Rea Bartulović, Zala N. Doupona, Jon Kušar, Eva Ježovnik, Nikolina Popov, Urša Volovšek, Amadeja Gvendolina Završnik.

 

Ob odprtju razstave sta ilustracije in rezijanske pravljice predstavili doc. Suzi Bricelj, ALUO, in dr. Milena Mileva Blažić, PeF. Zbrane sta povabili tudi na osrednji dogodek Evropske noči raziskovalcev, saj bo ilustracijam in rezijanskim pravljicam posvečena predstavitev 29. septembra ob 15. uri v Rdeči dvorani Magistrata. Takrat se jima bo pridružila tudi predsednica Muzeja rezijanskih ljudi Luigia Negro z branjem pravljic v rezijanskem narečju. Vljudno vabljeni!

 

Koordinatorici projekta: prof. dr. Milena Mileva Blažić, PeF, in doc. Suzi Bricelj, ALUO