Program

29/09/2023

Živalska simbolika v vzhodnoazijski umetnosti

Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Slovenski etnografski muzej bosta v petek, 29. septembra, organizirala vrsto aktivnosti v okviru osrednjega dogodka projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!

 

17:30

Slovenski etnografski muzej, Ljubljana
Humanistika Logo

Pripravila bosta projekcijo petih videoposnetkov, ki so jih posneli študentke in študenti Oddelka za azijske študije FF UL, in ki vsak na svoj način na primeru posameznih vzhodnoazijskih predmetih, ki se hranijo v slovenskih muzejih, obravnavajo simboliko živali v vzhodnoazijski umetnosti.

 

Projekcijo bo pospremila okrogla miza Živalska simbolika v vzhodnoazijski umetnosti. V pogovoru bodo sodelovale dr. Helena Motoh (ZRS Koper), dr. Chikako Shigemori Bučar (Oddelek za azijske študije, FF UL), dr. Nataša Vampelj Suhadolnik (Oddelek za azijske študije, FF UL), dr. Nataša Visočnik Gerželj (Oddelek za azijske študije, FF UL) ter študentke z Oddelek za azijske študije FF UL: Sabrina Japelj, Pia Kos in Vida Krevc.

 

Že ob 16. uri pa se bo v Slovenskem etnografskem muzeju začela delavnica Poslikave pahljač z živalskimi motivi iz Vzhodne Azije, ki prinaša izkušnjo vzhodnoazijskega slikanja s čopičem na prazno pahljačo.

 

Vljudno vabljeni!

 

Foto: Lesena kipca daoističnega božanstva Luxing, Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran

 

Koordinatorica projekta: dr. Nataša Vampelj Suhadolnik, Oddelek za azijske študije, FF