Program

30/09/2022

Tera/GIB za otroke s posebnimi potrebami

Prikaz terapevtske vadbe Tera/GIB za otroke s posebnimi potrebami je povezal življenje otrok s posebnimi potrebami in gibanje živali. S posnemanjem živalskega gibanja so lahko otroci pridobili nove gibalne izkušnje na zanimiv in sproščen način, zato so bili zanje zelo motivirani. Preko njih so razvijali tudi gibalne vzorce za samostojnejšo igro in učenje.

10:00-11:00

Pedagoška fakulteta, avla, predavalnica št. 012, Kardeljeva ploščad 16, Ljubljana
Humanistika Logo

Otroci s posebnimi potrebami pogosto potrebujejo več spodbud in priložnosti, da razvijejo svoje primarne potenciale. Aktivnosti Tera/GIB vključujejo izbrane imitacije gibanja 12 živali: žabe, konja, mačke, zajca, koale, žirafe, raka, psa, kače, slona, gosenice in opice.

Vodi jih oseba, ki otroka usmerja, spodbuja in kontrolira v izbranem gibanju živali. Preko posnemanja gibanja določene živali otrok s posebnimi potrebami razvija gibalno samostojnost, zanesljivost in spretnost, pridobi občutek za svoje telo, izboljša samozavest ter se laže vključuje v skupino vrstnikov.

Aktivnosti se lahko izvajajo individualno, v paru ali v skupini, v telovadnici, na igrišču, v naravi. Pomembno je, da otrok doživi zadovoljstvo ob gibalni aktivnosti, kar mu daje občutek sprejetosti in povezanosti. Aktivnosti Tera/GIB so primerne tako za otroke s posebnimi potrebami kot tudi za ostale otroke.

Koordinatorici projekta: dr. Erna Žgur in dr. Tjaša Filipčič, mentorici Klavdija Krušec in Diana Batista, PeF