Program

19/09/2022

Tera/GIB

Prikaz terapevtske vadbe Tera/GIB je povezal življenje otrok s posebnimi potrebami, gibanje živali in življenje stanovalcev Doma starejših občanov Ajdovščina.

Dom starejših občanov Ajdovščina

ENR—DOGODKI—2022-06-09—TeraGIB

Humanistika Logo

Otroci s posebnimi potrebami pogosto potrebujejo več spodbud in priložnosti, da razvijejo svoje primarne potenciale. Aktivnosti Tera/GIB vključujejo izbrane imitacije gibanja 12 živali: žabe, konja, mačke, zajca, koale, žirafe, raka, psa, kače, slona, gosenice in opice.

 

Vodi jih oseba, ki otroka usmerja, spodbuja in kontrolira v izbranem gibanju živali. Preko posnemanja gibanja določene živali otrok s posebnimi potrebami razvija gibalno samostojnost, zanesljivost in spretnost, pridobi občutek za svoje telo, izboljša samozavest ter se laže vključuje v skupino vrstnikov.

 

Aktivnosti se lahko izvajajo individualno, v paru ali v skupini, v telovadnici, na igrišču, v naravi. Pomembno je, da sodelujoči doživijo zadovoljstvo ob gibalni aktivnosti, kar jim daje občutek sprejetosti in povezanosti. Aktivnosti Tera/GIB so zato primerne tako za otroke s posebnimi potrebami kot tudi za ostale otroke in starejše občane.

 

Koordinatorica projekta: dr. Erna Žgur, PeF, mentorici: Klavdija Krušec in Diana Batista z mladostniki iz Cirius Vipava