Program

29/09/2023

Možnosti za razvoj aktivnosti s pomočjo konj

V sodobnem času se vse pogosteje srečujemo s terminom stres. Največkrat dolgotrajen stres zmanjša kakovost življenja. Stanje se lahko kaže kot kronična telesna bolezen ali pa se razvije motnja duševnega zdravja.

10:00-18:00

Mestni trg, Ljubljana
Humanistika Logo

Taka stanja se lahko v številnih primerih omili s t.i. aktivnostmi s pomočjo konj (APK). V Sloveniji je, v nasprotju z APK, dobro uveljavljena terapija s konji. Pri slednji gre za z medicinsko stroko podprto dejavnost. APK pa so manj formalne in ne zasledujejo cilja z vidika medicine, temveč zgolj strmijo k izboljšanju kakovosti življenja uporabnika.

 

V Sloveniji imamo z APK malo izkušenj. Izvedeni so bili le dve majhni študiji. V obeh primerih se je izkazal pozitiven učinek APK in še enkrat se je potrdilo, da je uporabnost APK res široka in ima številne priložnosti za uporabo pri najrazličnejših ciljnih skupinah. Še posebej pa se izpostavlja koristnost pri mladih uporabnikih, ki jih pestijo zasvojenosti s sodobnimi tehnologijami (ekranom).

 

Na zaključnem dogodku projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! 29. septembra bodo raziskovalci Biotehniške fakultete aktivnosti s konji predstavili na stojnici, najmlajši pa se bodo lahko preizkusili v vodenju “konjička na palici”.

 

Vljudno vabljeni!

 

Koordinator: dr. Klemen Potočnik, Biotehniška fakulteta