Program

Ich zôch mir einen valken – Vzgojila sem sokola

Pesmi nemških minezengerjev so v slovenskem jeziku skoraj neznane, predvsem pa niso zbrane v publikaciji, ki bi obširneje pojasnila njihov nastanek, funkcijo in obenem predstavila njihove avtorje. Velika večina pesmi je tudi brez notnega zapisa.

Humanistika Logo

V sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev bodo dr. Mateja Gaber (Filozofska fakulteta), Jani Kovačič (Gimnazija Bežigrad) in Aldo Kumar (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo) posvetili svojo pozornost predvsem pesmim, ki vsebujejo živalsko tematiko.

 

Ta se prvenstveno kaže v podobi sokola in jo je moč najti zlasti v svitanicah. Izbrane pesmi je dr. Mateja Gaber iz srednjevisoke nemščine prevedla v slovenščino, Jani Kovačič in Aldo Kumar pa jih bosta uglasbila. Prevodi dr. Mateje Gaber bodo publicirani v znanstveni monografiji, opremljeni s spremno študijo.

 

Srednjeveško nemško liriko z živalsko tematiko bodo predstavili tudi na šolah, fakultetah in akademijah. Osrednji dogodek aktivnosti bo 13. septembra ob 19. uri v Mestnem muzeju Ljubljana.

 

Delavnica je primerna za srednje šole.

 

Koordinatorica: dr. Mateja Gaber, FF