ZgodbaŽivali v pravljicah – Intervju s  prof. dr. Mileno Milevo Blažić

06/09/2022

Milena Mileva Blažić je redna profesorica na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Področje njenega znanstvenega raziskovanja so v prvi vrsti literarne vede. Ukvarja se z mladinsko književnostjo, literarno didaktiko, pravljicami in pravljičarkami, primerjalno mladinsko književnostjo, slikanicami …

Leta 1992 je izdala knjigo Kreativno pisanje: priporočnik vesele znanosti od besede do besedila, nato so sledili še trije delovni zvezki z istim naslovom. Prof. Blažić je vodila številne seminarje za učitelje slovenščine, mentorje literarnih krožkov in knjižničarje v Sloveniji, Italiji in Avstriji. Sourednica je pesniške antologije Peti letni čas: 100 naj pesmi za mlade in soavtorica beril za osnovne šole Svet iz besed 7, ki sta obe prejeli ugledni mednarodni nagradi Bolonjskega oziroma Frankfurtskega knjižnega sejma. Bila je nosilka projekta Razvoj bralnih zmožnosti z bralno značko, pravkar pa sodeluje v dveh evropskih projektih s področja mladinske književnosti in je članica dveh znanstvenih združenj: Nordic Network for Children’s literature in International Research Socitey for Children’s Literature. Leta 2012 je prejela Trubarjevo priznanje za ohranjanje kulturne pisne dediščine.

 

Prof. Blažić je že leta 2020 je sodelovala pri projektu Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! in s svojim prispevkom v monografiji Fenomen Chanel skušala odgovoriti na vprašanje, kaj imajo skupnega Biblija, Grimmove pravljice in Chanel N° 5.