ZgodbaŽivali v arhitekturi – Intervju s prof. Jurijem Sadarjem

11/04/2023

Jurij Sadar je profesor na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo, predava pa tudi na številnih drugih fakultetah širom po svetu, denimo v Los Angelesu, Tokiu, Melbournu, Pekingu in Münstru. Študente uvaja v poklic arhitekture kot samostojno razmišljujoče intelektualce s samozavestnim poznavanjem stroke in skupaj z njimi sodeluje na mednarodnih natečajih tudi izven projektov institucije.

Že od leta 1996 je skupaj z Boštjanom Vugo ustanovitelj arhitekturnega biroja SADAR+VUGA, ki je eden izmed vodilnih arhitekturnih birojev ne samo v Sloveniji, temveč tudi v mednarodnem prostoru. Biro SADAR+VUGA lahko denimo prepoznamo v prenovi avle Banke Slovenije, osrednjem delu Narodne galerije Slovenije, večnamenski športni dvorani in stadionu Stožice, novi zgradbi Fakultete za socilano delo v Gentu v Belgiji in še drugod. Arhitekturne nagrade, projekti, samostojne in skupinske razstave so poleg pedagoškega dela pomemben faktor v delu Jurija Sadarja.

 

V pogovoru nam je razložil svoj pogled na arhitekturo in pojasnil, kako so bile živali vpete v arhitekturo nekoč in kako so danes.

 

Vljudno vabljeni k ogledu celotnega intervjuja s prof. Jurijem Sadarjem.