ZgodbaŽivali kot simbol elegance, svobode in oblasti – Intervju z doc. Karin Košak Arzenšek

20/12/2022

Magistra farmacije, obenem docentka in predavateljica na Fakulteti za dizajn, kjer na Katedri za notranjo opremo predava o zgodovini pohištva in notranje opreme, na Katedri za modno oblikovanje pa o zgodovini mode.

Čeprav se zdi vpeta v pretekle čase, nas vedno navdihuje s svojo neumorno energijo, idejami in estetiko, ki jo vpleta v vsak, še tako majhen detajl.

 

Karin Košak Arzenšek je velika poznavalka umetnosti, njenih teoretičnih izhodišč, konceptov, medsebojnih vplivov in zlasti njene zgodovine. Trenutno nastaja obširna pregledna znanstvena monografija, v kateri se Karin Košak Arzenšek loteva umetnosti v širšem smislu, upoštevaje zgodovinsko, filozofsko, kulturološko in družbeno ozadje. Je tudi avtorica zbirke črtic Refleksije iz galerije, kjer se zgodovinska dejstva prepletajo s fikcijo in kjer nam v izjemno liričnem, pa vendar jasnem jeziku odstira zgodbe likovnih umetnin ali ikoničnih oblikovalskih kosov. Njen pogled je po eni strani obrnjen v čudovito preteklost, po drugi išče refleksije v sedanjosti.

 

V pogovoru bomo izvedeli, kakšno mesto so imele in še imajo živali v interierju ter kakšno simboliko prepoznavamo v njih.

 

Vljudno vabljeni k ogledu.