ZgodbaŽivali in gledališče – Intervju z Robertom Waltlom

03/05/2023

Robert Waltl je igralec, režiser, lutkar in umetniški vodja. Leta 1998 je z lastnimi sredstvi ustanovil novo slovensko gledališče – Mini teater Ljubljana, ki se obrača k vsem generacijam občinstva, tudi najmlajši, razpon predstav sega od  izredno kakovostnih lutkovnih predstav, do umetniškega gledališča na najvišji ravni.

Robert Waltl je kot igralec realiziral enkraten umetniški podvig, saj je v samo petih sezonah Mini teatra (poleg režij in vlog, odigranih v številnih predstavah), odigral kar šest monodram (Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča, Noč čisto na robu gozdov, Kalif štrk Wilhelma Hauffa, Žabji kralj bratov Grimm, Srečni kraljevič Oscarja Wilda ter Osel Nazarenski).

 

Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, med drugim nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije, nagrado Združenja dramskih umetnikov Hrvaške, Župančičevo nagrado Mesta Ljubljana in več nagrad na festivalih na Hrvaškem, Kitajskem in Poljskem, ter v Bosni in Hercegovini, Iranu, Belorusiji, Sloveniji, Srbiji in Črni gori.

 

Od leta 2013 je tudi direktor Judovskega kulturnega centra Ljubljana in od leta 2015 direktor mednarodnega Festivala strpnosti Ljubljana.

 

Vljudno vabljeni k ogledu!