ZgodbaŽivali imajo bogat notranji svet – Intervju z mag. Priscilo Gulič Pirnat

13/02/2023

Jorge Luis Borges si je, kakor je sam namignil, vedno predstavljal, da so nebesa nekakšna knjižnica. Nebesa, knjižnica, labirint … mogoče. Zagotovo pa je, da se v pogovoru s Priscilo Gulič Pirnat odpravljamo na zanimive poti razmišljanj o marsičem, zlasti pa o živalih.

Priscila je vodja Osrednje humanistične knjižnice (OHK) na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki je največja fakultetna knjižnica in peta največja knjižnica v Sloveniji. Je tudi urednica, prevajalka, turistična vodnica in aktivistka za pravne pravice živali. Je ustanoviteljica Civilne iniciative za izboljšanje pravne zaščite živali in sodeluje z vladnimi organi za izboljšanje zakonodaje s tega področja.

 

Priscila nas nagovarja z vprašanji, ali ščitimo živali v dovoljšni meri in ali imajo živali sploh kakšne pravice. Ali imajo pravico, da ne trpijo? Trdi, da je spoštovanje moralnih pravic pomembna človekova odgovornost do vseh vrst živih bitij. Priscila verjame v skrivno življenje živali. Ima kužka, ki nadvse rad gleda v luno …

 

Vljudno vabljeni k ogledu.