ZgodbaMiha Šajina

Shekuza o zvoku in živalih – Intervju z Mihom Šajino

25/04/2023

Miha Šajina je producent, oblikovalec zvoka in DJ iz Ljubljane, ki je svojo glasbeno pot začel kot klaviaturist v zasedbah Intimn Frizurn in Moveknowledgement, kmalu pa je ustanovil tudi lasten elektronski trio z imenom Ewok. Plošča “Pump Down” in plošča “See” imata naziv »plošča leta«.

Šajina producira in oblikuje zvok tudi za druge alternativne skupine, svoje znanje pa prenaša tudi na mlajše generacije v okviru delavnic animiranih filmov, kjer osnovnošolcem in srednješolcem pomaga pri oblikovanju zvoka za njihove animirane stvaritve.

 

Nastopa tudi pod psevdonimom Shekuza, pri čemer raziskuje moderno elektronsko glasbo s poudarkom na temačnem klubskem tehnu, zato v elektronskih krogih velja za pomemben člen slovenskega elektronskega podtalja.

 

Sodeluje pa tudi z režiserji in drugimi umetniki. Njegova glasba spremlja dokumentarni film Newsreel 63 – The Train of Shadows, ki je bil predstavljen na beneškem bienalu in je leta 2018 dobil nagrado na mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu – IFFR Found Footage Award. V zadnjem času se ukvarja tudi z oblikovanjem zvoka za gledališče: pomagal je ozvočiti predstavo Retorika v Slovenskem mladinskem gledališču.

 

Vljudno vabljeni k ogledu intervjuja!