ZgodbaMoj poklic je veterinar – Intervju s prof. dr. Andrejem Pengovom

18/08/2022

Dr. Andrej Pengov je veterinar, profesor na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer predava na Inštitutu za mikrobiologijo in parazitologijo. Je avtor številnih znanstvenih člankov in monografij, tudi učbenikov in priročnikov za študentke in študente veterinarske medicine. Osrednja tema njegovega raziskovalnega dela pa je mastitis, ukvarja se namreč z boleznimi mlečnih žlez domačih prežvekovalcev, pri čemer raziskuje, kako skrbeti za živali, da je mleko higiensko neoporečno in varno za uporabnike.

Njegovo delo posega tudi na druga področja znanosti, kot so klinična bakteriologija, živalska sanitarna mikrobiologija ter primerno okolje za zdravje živali. Izjemno strast goji do zgodovine – in ker je veterinar – do zgodovine veterinarske medicine. V pogovoru nam je razkril, katero žival je človek najprej udomačil, ko je bil še nomad, in katere živali so sledile, ko se je ustalil in se začel aktivno ukvarjati s poljedelstvom. Izvedeli bomo, kako zelo sta bili v preteklosti povezani humana in veterinarska medicina in kdaj se je veterinarska medicina oblikovala v samostojno znanstveno vedo.

Dr. Andrej Pengov se je za poklic veterinarja odločil nekje daleč pod zvezdami in zdi se, da svoje odločitve ne obžaluje. Biti veterinar je namreč (tudi) lepo.