ZgodbaKraljica ali delavka – o tem odloča prehrana čebeljih ličink – Intervju z dr. Evgenom Benedikom

20/09/2022

Dr. Evgen Benedik je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani študiral živilsko tehnologijo, doktorski študij pa je opravil na področju bioznanosti.

Dr. Evgen Benedik je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani študiral živilsko tehnologijo, doktorski študij pa je opravil na področju bioznanosti. Bil je mladi raziskovalec na Pediatrični kliniki Univerzitetnega Kliničnega centra Ljubljana, zdaj pa je na tej ustanovi klinični dietetik. Je docent za področje prehrane na Biotehnični fakulteti.

 

Kot raziskovalec je sodeloval v več raziskovalnih projektih. Njegovo raziskovalno delo obsega študij vpliva prehrane človeka v prvih osem tisočih dneh življenja na dolgoživost in pojav debelosti, sladkorne bolezni, srčno-žilnih ter drugih kroničnih bolezni. Objavil je vrst znanstvenih in strokovnih člankov ter svoja dela predstavil na številnih znanstvenih in strokovnih konferencah. Leta 2016 je ustanovil Inštitut za prehransko programiranje. Je član Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano. S študenti magistrskega študijskega programa Prehrana vsako leto organizira Simčičev simpozij.