ZgodbaKako glasbenik sliši zvoke živali? – Intervju s prof. Aldom Kumarjem

25/08/2022

Aldo Kumar je slovenski skladatelj, glasbenik ter profesor na AGRFT Univerze v Ljubljani. Ustvaril je izjemno obsežen in raznovrsten skladateljski opus, ki zajema zborovsko, solistično, komorno, orkestralno, vokalnoinstrumentalno, elektroakustično, scensko, scenskoplesno in filmsko glasbo. Njegova številna zborovska dela, ki izpričujejo naravno zlitost s sodobnim vokalom, predstavljajo vselej mikaven izziv pevcem in zborovodjem, zato so pogosto na sporedih amaterskih in profesionalnih vokalnih skupin.

Njegove kompozicije so bile izvedene na mnogih slovenskih in tujih koncertnih odrih. Med najpomembnejše spadajo: Čelo Alp za veliki simfonični orkester, Istrska suita za godalni orkester, Na struni Merkurja kantata za soliste, zbor in veliki simfonični orkester, Post Art ali Glej, piše ti Wolfgang za klavir in godalni orkester, Varda concerto za klavir in orkester, Suita devetih pogledov za orkester, Suita sedmega dne za orkester, Istralja za simfonični orkester, Strastra za simfonični orkester in orgle, kratka opera Al’ pekel al’ nebo, Slovenska suita za orkester.

Za svoje delo je prejel številna priznanja, med drugim Kozinovo nagrado (2021), nagrado Prešernovega sklada (2010), Zlato ptico (1984), nagrado Sterijevega pozorja za scensko glasbo (1987), prvo nagrado za filmsko glasbo na mednarodnem filmskem festivalu Montagna v Trentu (2000), nagrado ansambla Slovenicum, nagrado APZ Tone Tomšič in kar tri Borštnikove nagrade za gledališko glasbo (2003, 2004 in 2005).

Njegove zborovske kompozicije so postale stalni repertoar mnogih zborovskih zasedb in so bile izvajane na vseh kontinentih sveta.