ZgodbaKabinet  čudes – Intervju z mag. Zoro Stančič

22/11/2022

Mag. Zora Stančič je grafičarka in vizualna umetnica. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Sarajevu, nato pa opravila specialko pri prof. Apoloniu Zvestu na ljubljanski ALUO.

Izobraževala se v Parizu in na Dunaju, v ZDA in na Češkem. Združuje raziskovanje umetnosti in umetnost in deluje na področju grafike, scenografije,  kostumografije in ilustracije.

 

H grafiki pristopa v razširjenem polju, v svojih grafičnih delih pa raziskuje razmerje med klasičnimi grafičnimi tehnikami in sodobno digitalno grafiko. Scenografija in kostumografija sicer obsega manjši del njenega umetniškega ustvarjanja, vendar je mag. Zora Stančič sodelovala v različnih pomembnih in uspešnih projektih v gledališču in filmu. Pri ilustraciji izhaja iz svoje grafične izkušnje, ki je osnovana na prostoročni risbi. Nedavno je bila mednarodno dejavna s kuratorjem in modnim oblikovalcem Alberjem Albazom s projektom Kiss me, doma pa je sodelovala s SMG v Baalu po motivih Bertolda Brechta ter v filmu Damjana Kozoleta Nočno življenje, ki je na festivalu v Karlovyih Varih prejel kristalni globus za režijo. Je stalna gostja mednarodnih in domačih bienal in razstav, kjer sodeluje kot avtorica in kuratorka. V aktualnem projektu Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti! si je zamislila projekt Kabinet čudes, kjer gre za virtualno kolažiranje in sestavljanje človeških in živalskih podob. Nastali digitalni kolaži so prevedeni v analogna likovna dela v klasičnih grafičnih tehnikah. V iskanju različnih živalskih vrst se je skupaj s študenti ALUO podala daleč nazaj v zgodovino, da bi poiskali izumrle vrste in jih združili z bitji iz današnjih časov. Na ta način so želeli opozoriti na pomembnost spoštovanja vsakega živega bitja, ter sprožiti razmislek o tem, da ima vsako živo bitje pomembno mesto in da s svojim odnosom do živali oblikujemo svet.