Novica(Spre)govori znanost: Kvantne tehnologije prihodnosti: Smo na pragu nove revolucije?

09/05/2023

Pogovor v okviru razprav (Spre)govori znanost, ki bo v četrtek, 11. maja 2023, ob 18. uri v živo na http://aktv.si/, bo tokrat namenjen kvantnim tehnologijam prihodnosti, ki lahko povzročijo pravo revolucijo. O kvantni mehaniki, kvantni komunikaciji, teleportaciji, kvantnih računalnikih in simulatorjih ter o tem, kakšne priložnosti kvantne tehnologije prinašajo gospodarstvu, bodo spregovorili prof. dr. Rok Žitko, dr. Lara Ulčakar in prof. dr. Anton Ramšak. Pogovor bo povezovala novinarka mag. Nataša Briški.

Slovenska skupnost za kvantne tehnologije Quotes in Institut Jožef Štefan vsako leto pripravita serijo dogodkov ob Svetovnem kvantnem dnevu, ki ga pod okriljem svetovne mreže raziskovalcev World Quantum Day obeležujemo 14. aprila. Leto 2025 bo morda celo Mednarodno leto kvantne znanosti in tehnologije. Kvantna mehanika ima pomembno mesto v slovenskem znanstvenem prostoru, zato bodo govorci na tokratnem dogodku spregovorili o njeni vlogi v izobraževalnem procesu od osnovne šole do doktorata, jo razložili na enostaven način ter pojasnili, zakaj še vedno predstavlja tabu. Pod drobnogledom bo tudi kvantna komunikacija, ki se pospešeno razvija v Evropi, pri nas pa v okviru projekta SiQUID – Slovenskega testnega omrežja za kvantne komunikacije, v katerem sodelujeta tudi Univerza v Ljubljani in Institut Jožef Stefan.

 

Televizijska pogovorna oddaja (Spre)govori znanost nastaja v koprodukciji Univerze v Ljubljani in Akademske televizije (AKTV). Pogovor lahko spremljate v živo na aktv.si in sodelujočim zastavite vprašanja.

 

Več informacij je dosegljivih na spletni strani Univerze v Ljubljani.

 

Vljudno vabljeni k ogledu.

logo