NovicaProti promociji brahicefaličnih živali v oglasih

28/09/2023

V skupnem prizadevanju za dobro počutje živali in zagovarjanju odgovornega lastništva vodilne veterinarske organizacije nasprotujejo uporabi brahicefaličnih živali v oglaševalskih kampanjah.

Federation of European Companion Animal Veterinary Associations (FECAVA), Federation of Veterinarians of Europe (FVE), Union of European Veterinary Practitioners (UEVP) in International Society of Feline Medicine (ISFM) so objavili odprto pismo podjetjem, ki pri oglaševanju uporabljajo brahicefalične živali in jih pozvali, naj ponovno razmislijo o prikazovanju teh živali v svojih promocijskih materialih

 

Brahicefalični hišni ljubljenčki kot so mops, francoski buldog, perzijska mačka idr. so v zadnjih letih postali izjemno popularni. Ta trend je deloma spodbudila uporaba brahicefaličnih živali v oglasih, ki jih predstavljajo na očarljiv in prikupen način, pri čemer javnost ni seznanjena s hudimi zdravstvenimi težavami, s katerimi se soočajo.

 

Vzreja za ekstremen izgled, vključno z deformacijami kosti in mehkih tkiv glave ter z izbočenimi očmi prispeva k njihovemu posebnemu videzu, hkrati pa znatno ogroža njihovo zdravje in kakovost življenja. Številne zdravstvene težave, s katerimi se soočajo te živali, kot so deformacije vretenc, bolezni hrbtenice, popuščanje srca in deformacije možganov, morda niso takoj vidne navzven, vendar močno vplivajo na njihovo dobro počutje.

 

Odprto pismo poudarja etično odgovornost tako veterinarjev kot oglaševalcev za spodbujanje dobrega počutja živali in odvračanje od vzreje živali z resnimi zdravstvenimi težavami. S promocijo brahicefaličnih živali v oglasih podjetja nenamerno spodbujajo povpraševanje po teh živalih, zaradi česar potencialni bodoči lastniki izberejo žival, ne da bi v celoti razumeli zdravstvene izzive, s katerimi se soočajo.

 

Veterinarske organizacije zato pozivajo podjetja, naj razmislijo o posledicah svojih oglaševalskih praks in se zavežejo, da se bodo vzdržala uporabe brahicefaličnih živali pri oglaševanju, s čimer bodo pozitivno prispevala k dobremu počutju živali in podprla bolj zdrave prakse vzreje.

 

FECAVA, FVE, UEVP in ISFM enotno poudarjajo pomen dobrobiti vseh živali in zagotavljanje zdravega in srečnega življenja, hkrati pa se zavezujejo, da bodo nadaljevali s svojimi prizadevanji za izboljšanje standardov vzreje in z omejevanjem vzreje za ekstremen izgled.

 

Pozivu se pridružujeta tudi Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani ter Veterinarska zbornica Slovenije.

 

Vljudno vas vabimo k delitvi pisma s povezave. Vnaprej lepa hvala!

 

logo