NovicaFoto: Franci Iskra

Premagovanje jezikovnih preprek v večjezični Evropi – Doc. dr. Anita Srebnik

20/12/2022

Drugo predavanje cikla FF govorí v letu jezikov, v katerem svoje teme in raziskovalne pristope predstavljajo ugledni profesorji Filozofske fakultete, je 23. novembra pripravila doc. dr. Anita Srebnik z Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko.

Naslov predavanja je bil Premagovanje jezikovnih preprek v večjezični Evropi s pomočjo jezikovne tehnologije.

 

Eden evropskih temeljev je večjezičnost, ki je vse bolj podrejena mehanizmu, opisanim z besedami nizozemskega jezikoslovca de Swaana: “Več kot je jezikov, več je angleščine.”

 

Na ravni EU sicer v okviru digitalne jezikovne politike potekajo prizadevanja za resnično večjezičnost (ELG, ELRC itd.), s katero bi premagovali jezikovno razdrobljenost in prepreke ter z razvojem jezikovne infrastrukture dosegli enakopravnost med jeziki.

 

Pomemben cilj jezikovnih tehnologij in umetne inteligence je mdr. tudi globoko razumevanje naravnega jezika (Deep Natural Language Understanding), ko naj bi tehnologija “razumela” vsebino in kontekst besedila v naravnem jeziku in se sprotno odzivala.

 

To trenutno še ni mogoče, saj je UI še preveč vezana na samo obliko, medtem ko razumevanja jezika ni zmožna. V prihodnosti bo torej še kako pomembno raziskovanje strojno podprte obdelave jezika in iskanje odgovorov na vprašanja, kako “bere” stroj v primerjavi s človekom, npr. pri avtomatskem prevajanju besedil.

Video in foto: Filozofska fakulteta

Vljudno vabljeni k spremljanju celotnega niza javnih predavanj FF govorí v letu jezikov.

logo