NovicaOsrednji dogodek projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!

28/10/2022

Raziskovalci, znanstveniki in umetniki so v petek, 30. septembra, pritegnili otroke, mlade in številne druge obiskovalce na številne dogodke na naši Evropski noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!. Osrednja prireditev se je odvila na Novem trgu v Ljubljani in v tamkajšnjem Atriju ZRC SAZU, predstavitve, predavanja, delavnice, eksperimenti, filmi in koncerti pa so se vse do 22. ure nadaljevali na kar devetnajstih lokacijah po mestu.

 

Raziskovalke in raziskovalci so obiskovalcem predstavili nova odkritja o človeški ribici, vzhodnoazijsko živalsko simboliko, poimenovanja žuželk, živalske maske v ljudski tradiciji in številne druge teme. Otroci si izvedeli, kaj imajo skupnega živali in človek, pa tudi kaj je povezovalo človeka in njegove prednike. Preko obrazne mimike so prepoznavali počutje živali in prisluhnili informacijam o uporabi živali v raziskovalne namene, virusnih boleznih in vplivu sladkorja na zdravje. Pridružili so se mačji debati in ocenjevanju vpliva prostočasnih dejavnosti na naravno okolje.

 

Na svečanosti v Atriju ZRC SAZU je dogajanje Noči odprl rektor Univerze v Ljubljani dr. Gregor Majdič. Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše in vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana mag. Mateja Demšič sta poudarili pomen podpore znanstvenoraziskovalnim dejavnostim, ki naj bodo dostopni prav vsem, dr. Sašo Jerše, vodja Noči, pa je uvodoma predstavil osrednjo temo projekta Človek, žival in jo postavil v naš prostor in čas. Trio trobil Akademije za glasbo in kvartet flavt Filozofske fakultete sta svečanosti dodala glasbeno doživetje.

 

V večernih urah je program dosegel vrhunec s koncerti in dogajanjem v Atriju ZRC SAZU. Koncertu kvarteta flavt Filozofske fakultete je sledil koncert Primorskega akademskega pevskega zbora Vinko Vodopivec z dirigentom Jakobom Barbom in s crescendom vse do skladbe Žabe svatbo so imele. Ker je Noč tisti čas, ki lahko prinese nepričakovano, so na oder stopili člani skupine Angel’s Ex, nekoliko bolj umirjen in čuten zaključek Noči pa je pripravila skupina Bossa de Novo.

 

Noč je bila, kot se je izrazil vodja projekta in smo mu pritrdili, »en čudež«.

 

Lepo vabljeni k ogledu utrinkov na video posnetku in fotografijah! In lepo vabljeni na prihodnjo Noč, ki bo 29. septembra 2023. Veselimo se je!

 

 

 

 

 

 

Foto: Marijo Županov

logo