Novica



Ona: Intervju z dr. Alenko Seliškar

08/09/2023

V reviji Ona je objavljen intervju z dr. Alenko Seliškar, izredno profesorico veterinarske medicine, ki se posveča področju veterinarske anesteziologije. Predana je proučevanju in lajšanju bolečine svojih pacientov, zagovarja, da si prav vsako življenje zasluži dostojanstvo.

V intervjuju, ki ga je zapisala novinarka Nika Vistoropski, se dotakne bistvene povezave med veterino in humanizmom, ljubezni, ki jo v naše življenje prinesejo živali, in surovosti, ki je nočemo videti. Dr. Seliškar obenem predstavi življenje kratkogobčnih psov in prizadevanja veterinarjev za ozaveščanje ljudi o trpljenju, ki ga doživljajo te živali: »Ko slišim skrbnika reči, da je povsem normalno, če buldog težko diha, ne morem biti tiho. Ne obstaja veterinar, ki bi zagovarjal vzrejo teh psov!«

 

Vljudno vabljeni k prebiranju intervjuja na spletni strani revije Ona!

 

Dr. Alenka Seliškar je tudi avtorica prispevka z naslovom Zgodbe z druge strani. Ta je zasnovan kot diptih; na eni strani domače živali, ki v prvi osebi pripovedujejo svojo zgodbo o trpljenju, na drugi človek in njegovo grobo poseganje v njihova življenja.

 

Objavljen bo v znanstveni monografiji Človek, žival, ki bo izšla 28. septembra ob zaključku projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! 2022–2023 in bo vključevala 27 prispevkov s področja naravoslovja, družboslovja, humanistike in umetnosti.

 

Znanstvena monografija bo 28. septembra predstavljena na simpoziju ob zaključku projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani.

 

Vljudno vabljeni!

 

 

 

logo