NovicaKatja Kodba, STA

Uspešen začetek izvajanja projektov Evropske noči raziskovalcev v Sloveniji

24/05/2024

Ljubljana, 24. maj 2024 – Včeraj je v Rdeči dvorani Mestne občine Ljubljana potekala novinarska konferenca ob začetku izvajanja dveh odobrenih projektov Evropske noči raziskovalcev:  Humanistika to si ti! in Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost!. Projekta koordinirata Univerza v Ljubljani (UL) in Univerza v Mariboru (UM).

Izr. prof. dr. Sašo Jerše, vodja projekta Humanistika to si ti! in prodekan za doktorski študij in znanstvenoraziskovalno delo na Filozofski fakulteti UL, je poudaril, da je namen projekta predstaviti znanost javnosti, še posebej mladim. »Znanost danes ni več zadnja trdnjava resniceje dejal in izpostavil pomen ohranjanja zaupanja v znanosti ter poudaril pomen predstavitve znanstvenih spoznanj javnosti. Projekt Humanistika to si ti! s sloganom Človek in umetna inteligenca raziskuje povezave med humanistiko in umetno inteligenco. Koordinira ga Univerza v Ljubljani, vključuje pa sodelovanje desetih fakultet UL in drugih raziskovalnih inštitucij. Cilj projekta je približati znanstvena spoznanja širši javnosti, predvsem mladim, ter spodbuditi razpravo o etičnih in družbenih vplivih umetne inteligence.

Dr. Sašo Jerše je izrazil veselje nad sodelovanjem projektov obeh univerz, ki sta se na neki način povezala in združila različne znanstvene discipline.

Projekt Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost!  koordinira Univerza v Mariboru in vključuje sodelovanje več fakultet UM, Univerze na Primorskem in drugih deležnikov. Namen projekta je ozaveščanje javnosti o lažnih novicah in teorijah zarote ter krepitev kritičnega mišljenja in prepoznavanja zanesljivih znanstvenih informacij, zlasti med mladimi. Red. prof. dr. Branko Lobnikar, nosilec raziskav o oceni učinka projekta Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost!, je na tiskovni konferenci poudaril, da so v projekt vključili celotno Slovenijo. »Pomembno je, da v znanstveni skupnosti prepoznamo pomen komuniciranja raziskav v splošni javnosti,« je dejal in dodal, da je treba znanje posredovati na razumljiv način tistim, ki ga potrebujejo v vsakdanjem življenju. Dr. Lobnikar je izpostavil potrebo po razvoju kritičnega mišljenja v sodobnem svetu, v katerem so informacije vseprisotne in dostopne.

Dr. Stojan Sorčan, nacionalna kontaktna oseba za Ukrepe Marie Skłodowska-Curie na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije, je izrazil čestitke UL in UM za pridobitev obeh projektov, saj sta bila oba ocenjena odlično in poudaril njuno relevantnost za širšo javnost. Izpostavil je tudi pomen interdisciplinarnosti in vzpostavljanja dialoga z javnostjo.

Doc. dr. Manca Vinazza, arheologinja in raziskovalka na Filozofski fakulteti UL, ki sodeluje v projektu Humanistika to si ti!, je poudarila, da projekt tudi njej omogoča rast, in sicer  ne le kot raziskovalki, ampak tudi pri  komuniciranju znanosti.  Poudarila je pomembnost angažiranih raziskovalcev in raziskovalk, ki ravno s tovrstnimi projekti širši javnosti predstavijo svoje delo, svojo raziskovalno strast in jih navdušujejo za znanost. Izpostavila je pomen dialoga v znanosti,  prednosti in pasti umetne inteligence, kar je osrednja tema projekta UL.

Dr. Sašo Jerše je srečanje z mediji zaključil z zahvalo Ministsrtvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Mestni občini Ljubljana za gostoljubje in novinarjem za udeležbo. Povabil je vse medije, naj sledijo prihajajočim dogodkom v sklopu Evropske noči raziskovalcev.

Avtorica fotografij je Katja Kodba, STA.

logo