NovicaNobelova nagrajenka za ekonomijo 2023: Claudia Goldin

09/11/2023

Letos bo Nobelovo nagrado za ekonomijo prejela Claudia Goldin, ameriška profesorica na Harvardovi univerzi ter sodirektorica skupine, ki se ukvarja z ekonomskimi študijami, povezanimi z razlikami med spoloma.

Claudia Goldin deluje v okviru Nacionalnega biroja za ekonomska raziskovanja (NBER – National Bureau of Economic Research)in je članica Inštituta za ekonomiko dela (IZA – Institute of Labour Economics).

 

Profesorica Goldin je tretja ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado za ekonomijo, in prva ženska, ki jo je prejela kot samostojna prejemnica.

 

Švedska centralna banka, ki od leta 1968 podeljuje nagrade za posebne dosežke v ekonomski znanosti, je prepoznala dela in prispevek prof. Goldin predvsem zaradi njenega raziskovalnega dela na področju razumevanja vloge žensk na trgu dela, kjer se je osredotočala predvsem na delovno aktivnost žensk ter razlike med spoloma v plačah v daljšem časovnem obdobju.

 

V svoji raziskovalni karieri je objavila več odmevnih znanstvenih člankov, predvsem na temo žensk na trgu dela, razlik med spoloma, dohodkovne neenakosti in tehnoloških sprememb ter s tem povezanimi izobraževalnimi izidi ter priseljevanjem.

 

Med njenimi najodmevnejšimi članki so dela, ki se osredotočajo na zgodovinski pregled delovne aktivnosti žensk, njihovo usklajevanje kariere in družinskih obveznosti, visokošolskega izobraževanja ter tudi učinek kontracepcijskih tablet na kariero žensk in njihove odločitve o poroki ter družini. Prav na tem področju je v sodelovanju s priznanim in uglednim ekonomistom Lawrencom F. Katzem leta 2002 objavila članek v ugledni reviji Journal of Political Economy.

 

Je avtorica oz. soavtorica številnih znanstvenih monografij. Zadnja v seriji je knjiga z naslovom Kariera in družina: stoletno potovanje žensk k večji enakosti, ki je izšla pred dvema letoma.

 

Prof. Goldin je v svoji akademski karieri prejela več nagrad, med drugim tudi nagrado Ameriškega združenja ekonomistov za področje trga dela (Society of Labour Economics) ter Ameriškega združenja ekonomistov (American Economic Association).

 

 

 

 

Tekst: doc. dr. Daša Farčnik in doc. dr. Tanja Istenič, Ekonomska fakulteta

 

Slike: Niklas Elmehed in Johan Jarnestad, Kraljeva švedska akademija znanosti

 

Več informacij: https://www.nobelprize.org/prizes/economic-sciences/

 

logo