NovicaJavna promocija doktoric in doktorjev znanosti ter prejemnic in prejemnikov priznanj Univerze v Ljubljani

14/06/2023

Pred sedežem Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu je v petek, 9. junija, že drugič potekala javna podelitev doktorskih listin in priznanj za pomembna umetniška dela. Na slavnostni promociji se je zbralo 291 doktoric in doktorjev znanosti ter osem prejemnic in prejemnikov priznanj za pomembna umetniška dela, najvišjih priznanj Univerze v Ljubljani.

»Z dogodkom, ki smo ga lani prvič prestavili iz notranjosti deželnega dvorca, doma Univerze v Ljubljani, v samo središče mesta, približujemo znanost in umetnost prebivalcem in prebivalkam ter obiskovalkam in obiskovalcem Ljubljane,« je dejal rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.

 

Dodal je, da doktorat znanosti ni konec poti: »Verjamem, da je za večino od vas začetek vznemirljive, a tudi zahtevne poti naprej. Do sedaj ste delali s svojimi mentorji, zdaj se bo od vas pričakovalo, da boste postali samostojni. Da boste sami iskali znanstvene probleme in znanstvena vprašanja ter da boste sami iskali odgovore in rešitve za izzive, ki jih postavlja sodobna znanost.«

 

Poudaril je tudi odgovornost doktoric in doktorjev znanosti: »S podelitvijo naziva se vam priznava vrh akademske izobrazbe in usposobljenost za samostojno znanstvenoraziskovalno delo. Vi ste tisti, ki boste s svojim znanjem v prihodnjih letih in desetletjih usmerjali in vodili razvoj družbe. Znanje za to imate, vedno ga uporabljajte le v korist človeštva.”

 

Slavnostna govorka na dopoldanskem delu prireditve je bila doc. dr. Anna Dragoš z Biotehniške fakultete, dobitnica prestižnega projekta Evropskega raziskovalnega centra, v večernem programu pa doc. dr. Ajda Mladenović z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, lanskoletna prejemnica priznanja za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani za področje restavratorstva. Zbrane je nagovoril tudi Boštjan Koritnik, podžupan Mestne občine Ljubljana.

 

Več informacij o dogodku je objavljenih na spletni strani Univerze v Ljubljani.

 

Vljudno vabljeni k ogledu fotogalerije in video posnetkov dogodkov ob 10.30 in 19.30!

 

Foto: Nebojša Tejić, Boštjan Podlogar, Bor Slana / STA

logo