NovicaIgra dilem

21/04/2023

Tako kot v vsakem poklicu se tudi znanstveniki pogosto srečujejo z dilemami: Ali lahko določena opažanja izključim iz svoje raziskave? Ali lahko za več člankov uporabim popolnoma enak nabor podatkov? Ali naj se strinjam, da je sodelavka soavtorica članka, h kateremu ni bistveno prispevala?

Igra dilem raziskovalce v okviru kritičnega dialoga sooča s težkimi dilemami in jim pomaga pri nadaljnjem razvijanju lastnega “moralnega kompasa”. Dolga leta se je igra Dilemma Game igrala kot igra s kartami, leta 2020 pa je bila igra digitalizirana. Aplikacija Dilemma Game zdaj raziskovalcem omogoča, da igro uporabljajo kadar koli in kjer koli, sami ali skupaj z vrstniki in kolegi.

 

O aplikaciji Dilemma Game

 

Aplikacijo Dilemma Game je razvila Univerza Erasmus v Rotterdamu, da bi spodbudila ozaveščenost ter odprto in kritično razpravo o integriteti in strokovnosti v raziskovanju. Igra udeležencem omogoča, da razmislijo, izberejo in zagovarjajo (ter po možnosti ponovno razmislijo) alternativne načine ukrepanja v zvezi z realistično dilemo, povezano s strokovnostjo in integriteto v raziskovanju. Razprava o raziskovalni integriteti je bistvenega pomena, saj prispeva k odprti, varni in vključujoči raziskovalni kulturi, v kateri so dobre raziskovalne prakse globoko zasidrane.

 

Igra je sestavljena iz dilem s štirimi možnimi načini ukrepanja, med katerimi lahko igralci izbirajo. Pomembno je poudariti, da zaradi kompleksnosti dilem, povezanih z integriteto, v tej igri ni zmage ali poraza. Namesto tega je cilj igre z zagovarjanjem in razpravljanjem o teh izbirah v okviru kritičnega dialoga podpreti raziskovalce pri nadaljnjem razvijanju njihovega moralnega kompasa. Igra se lahko uporablja v različnih okoljih in ima tri načine: individualno, skupinsko in predavanje. Priročnik z navodili za igranje igre je objavljen na tej povezavi.

 

Od igre s kartami do aplikacije

 

Izvirna igra Dilemma Gamme je bila razvita kot ena od pobud delovne skupine za raziskovalno integriteto Univerze Erasmus v Rotterdamu, kateri je predsedoval prof. dr. Finn Wynstra. 75 dilem, vključenih v igro, je bilo zbranih na srečanjih na različnih šolah in med raziskovalci, ki uporabljajo različne raziskovalne strategije in so na različnih stopnjah svoje kariere. Igra dilem je postala del standardnega usposabljanja o akademski integriteti za doktorske študente in raziskovalce po vsej Nizozemski.

 

Da bi dosegli širše občinstvo in spodbudili stalno pozornost na temo raziskovalne integritete, je bila igra dileme digitalizirana. Poleg tega so prednosti aplikacije v tem, da je igro mogoče igrati tudi individualno in da je igri veliko lažje dodajati nove pomembne dileme. Aplikacija je bila razvita v tesnem sodelovanju z doktorskimi študenti, raziskovalci in strokovnjaki za integriteto.

 

Več informacij o igri je objavljenih na spletni strani Igre dilem, od koder lahko igro naložite na vašo napravo.

 

Vljudno vabljeni k igri!

 

 

 

Mobilna aplikacija Dilemma game je prejela nagrado Evropskega sveta za promocijo znanstvene integritete.


logo