NovicaUtrinek s konference

Druga nacionalna konferenca o umetni inteligenci

05/06/2024

Druga nacionalna konferenca o umetni inteligenci z naslovom Umetna inteligenca – smeri razvoja in mednarodne sinergije je potekala v torek, 4. junija, na gradu Jable. Organizirala sta jo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve v sodelovanju z Ministrstvom za digitalno preobrazbo, Ministrstvom za obrambo ter Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Konferenca se je osredotočila predvsem na novo zakonodajo EU s področja umetne inteligence (UI), izvajanje nacionalne strategije za UI ter na področja kibernetske varnosti in zaščite.

Konferenco je odprla predsednica republike, dr. Nataša Pirc Musar, ki je tudi častna pokroviteljica projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! (2024-2025). Poudarila je predvsem pomen nadzora nad umetno inteligenco. »Tu smo zato, da sodobnim Halom preprečimo svojeglavost, izmišljevanje podatkov in izpopolnjevanje do ravni, ko jih ne bo več mogoče vzgajati,« je dejala, pri čemer se je sklicevala na film 2001: Vesoljska odiseja. Predsednica je dodala še, da je ključno, da »najdemo načine, da se napoved iz Kubrickovega filma nikoli ne bo mogla uresničiti«. Poleg predsednice so zbrane nagovorili še ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, obrambni minister Marjan Šarec in ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

 

Na konferenci so kot panelisti in moderatorji sodelovali predstavniki ministrstev, Gospodarske zbornice Slovenije ter akademsko-raziskovalnih ustanov.

 

Na prvi panelni razpravi o novi evropski zakonodaji in izvajanju Nacionalnega programa spodbujanja razvoja in uporabe umetne inteligence v Sloveniji (NpUI) je imela uvodni nagovor državna sekretarka z MDP, dr. Aida Kamišalić Latifić, ki je spomnila, da smo »v okviru izvajanja ukrepov NpUI že financirali vrsto projektov, predvsem z vidika razumevanja sprememb, ki jih bo UI prinesla v družbo, kot so problematika kadrov, spremembe delovnih mest, problematika zasebnosti, problematika regulacije in spremljanje stanja na področju umetne inteligence«. Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo so že začeli z aktivnostmi za implementacijo novega Akta o umetni inteligenci (EU AI Act), kar bo zahtevalo kompleksno strukturo sodelovanja med nadzornimi organi na nacionalni in ravni EU, da bo režim za razvoj in uvajanje umetne inteligence enak in koherenten povsod po uniji.

 

Drugi panel je bil posvečen predvsem vlogi umetne inteligence v obrambi, kibernetskim grožnjam in zaščiti pred hibridnim vojskovanjem. V uvodu je državni sekretar za obrambo, dr. Damir Črnčec, kot rdečo nit razprave izpostavil številne priložnosti, ki jih prinaša razvoj UI, obenem pa tudi potrebno odgovornost in izzive, ki nas čakajo. Omenil je tudi prihajajoči novi zakon o kritični infrastrukturi, ki se nanaša na vse vitalne procese v državi in zajema tako državne in javne kot tudi zasebne deležnike.

 

Ker je bila družba imenitna in obravnavane teme izredno zanimive, se je dogodka s pomočjo UI udeležil tudi sam gospod Jurij Lamberg, nekdanji lastnik gradu Jable, ki je prijazno nagovoril vse zbrane. Podjetje Hop Guides, ki je oživilo Lamberga, je namreč svoj projekt predstavilo v sklopu tretjega panela, kjer so bili predstavljeni tudi drugi zelo inovativni in uspešni slovenski projekti, ki so zelo dobro prikazali uporabnost umetne inteligence v praksi. Predstavitve vseh šestnajstih projektov si lahko ogledate na spletni strani konference.

 

Umetna inteligenca kot prednost in priložnost za Slovenijo (vlada.si)
Predstavitev Jable (youtube.com)

logo