NovicaDr. Ana Cergol Paradiž o projektu RETROCHILD

09/09/2023

Dr. Ana Cergol Paradiž z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je pridobila 2-letno podoktorsko štipendijo MSCA z naslovom RETROCHILD. Projekt bo izvajala na Univerzi v Köbenhavnu pod mentorstvom prof. dr. Ane Antić, v okviru Centra CULTMIND.

RETROCHILD tematizira odnos med otroštvom in travmo tako, da proučuje psihološke vplive vojne in vplive drugih oblik političnega nasilja na otroke v italijansko-slovenskem obmejnem prostoru po drugi svetovni vojni (1945–1960). Pri preizpraševanju posploševanj o pomenih in motivih v ozadju naracij o otroški travmi uporabi nov »retrogradni pristop«. Ta kot izhodišče za analizo ne vzame dogodkov, ki so domnevno povzročili psihološko travmo, ampak pripoved razvije retrogradno, izhajajoč iz treh subsekventnih primerov družbenih, zdravstvenih in pravnih ukrepov/intervencij.

 

Tako se v prvem sklopu raziskave posveti ukrepom za pomoč sirotam in zapuščenim otrokom. V drugem sklopu se posveti otrokom v psihiatrični/psihološki obravnavi. V tretjem sklopu se posveti mladostniškim prestopnikom. Pri vseh treh sklopih analizo umeri na preučevanje diskurza strokovnjakov (psihiatrov, pravnikov, družbenih delavcev), institucij (psihiatrične ustave, sirotišnice, zapori in popravni domovi) in zasebna pričevanja otrok.

 

Projekt bo temeljno pretresel obstoječe paradigme o otroštvu, nedolžnosti in žrtvovanju. Tako si nadeja prispevati k reševanju aktualnih izzivov, s katerimi se spopada evropska ali globalna družba. Pogled, ki sodobne interpretacije in ukrepe postavlja v konfrontacijo z alternativnimi kulturnimi in zgodovinskimi razlagami, lahko pripomore k povečani družbeni senzibilizaciji za različne izkušnje in potrebe otrok, ki doživljajo politično nasilje. S preučevanjem primerov iz preteklosti lahko bolje izostri pogled na politične zlorabe otrok kot »idealnih simbolnih žrtev« s strani nedemokratičnih sil, kot so različna populistična in nacionalistična gibanja, ki v sodobni družbi vse bolj pridobivajo na moči.

 

Tekst: dr. Ana Cergol Paradiž

 

 

V četrtek, 14. septembra 2023, vas vljudno vabimo tudi k ogledu video intervjuja z dr. Ano Cergol Paradiž,

ki bo objavljen v zavihku Zgodbe!


logo