NovicaFoto: Bor Slana/STA

Odprtje razstave Portreti znanosti

26/11/2022

Univerza v Ljubljani je pripravila razstavo Portreti znanosti, ki prinaša inovativne portrete osemnajstih vrhunskih raziskovalk in raziskovalcev UL ter zgodovinska portreta dr. Ane Kansky, prejemnice prvega doktorata na Univerzi v Ljubljani, in dr. Frana Ramovša, ki je imel 3. decembra 1919 na novoustanovljeni univerzi prvo predavanje.

Razstava, ki bo od novembra do sredine januarja na ogled na eni najbolj obiskanih lokacij v Ljubljani, Krakovskem nasipu, je bila del tedna zveze desetih evropskih univerz EUTOPIA. Uradno odprtje razstave z vodenim ogledom je bilo bo v sredo, 23. novembra.

 

Razstava želi poudariti pomen znanosti v družbi, raziskovalne uspehe Univerze v Ljubljani in univerzo še bolj povezovati z mestom ter njegovimi prebivalci in obiskovalci. »Znanost in želja po vednosti sta temelj napredka družbe od začetkov civilizacije, univerze pa krovne inštitucije razvoja in odkrivanja novih znanj. Tradicijo odličnega raziskovalnega dela nadaljujejo današnje znanstvenice in znanstveniki. Na razstavi bodo predstavljeni raziskovalci in raziskovalke, ki se uvrščajo v vrh domače in mednarodne znanosti. Izbor je nepopoln in naša zaveza je, da ga v prihodnje dopolnjujemo z novimi portreti, napoveduje rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.

 

Fotografsko izvedbo so na UL zaupali Arneju Hodaliču in Katji Bidovec, ki sta se v zadnjih letih z nekaj odmevnimi projekti specializirala tudi za fotografiranje znanosti. Arne Hodalič in Katja Bidovec sta sicer fotografski tandem, ki skupaj ustvarjate že nekaj let: »Tokrat je bilo najino delo prepleteno z znanostjo, kjer pa ni šlo le za enostavno portretiranje, temveč sva želela delo znanstvenic in znanstvenikov na inovativne načine vizualno implementirati v vsako fotografijo ter tako obiskovalcem razstave znanost predstaviti na nekoliko drugačen način.

 

Razstava je del številnih aktivnosti univerze na področju komuniciranja znanosti, utrjevanja zaupanja v znanost in dviga ugleda znanosti v družbi, tokratne fotografije pa dokazujejo, da lahko ravno preplet umetnosti in znanosti ponuja nove možnosti na področju komuniciranja znanosti, pa izpostavlja kurator razstave izr. prof. dr. Dejan Jontes.

 

 

 

 

 

Več informacij na spletni strani UL.

 

logo