Program

26/08/2022

Živalski motivi in materiali v Skuškovi zbirki glasbil Slovenskega etnografskega muzeja – v sklopu Počitniškega 3M

Raziskovalci so otrokom predstavili živalske materiale in simbolno motiviko živali na glasbilih iz Skuškove zbirke Slovenskega etnografskega muzeja. Kot posebnost zbirke so bile izpostavljene golobje piščali, skozi katere so otroci dobili vpogled v odnos in namen gojenja živali na Kitajskem ter obenem bolje spoznali posebnosti glasbene kulture Kitajcev, vezane na živalski svet.

08:00-16:00

SEM, Metelkova ulica 2, Ljubljana

golob

Humanistika Logo

Nekaj primerkov golobjih piščali so si ogledali v živo in se naučili razlikovati med različnimi tipi piščali.

Raziskovali so, katere živalske oblike in materiali so prisotni v zbirki glasbil, in poskušali prepoznati njihove zvoke. Prav tako so se preizkusili v likovnem ustvarjanju in poustvarjanju živalskih motivov, ki jih lahko srečamo na glasbilih; predvsem z motivom zmaja, netopirja, simbola sreče na brenkalu pipa ter simbolom feniksa na ustnih orglah sheng.

Aktivnosti so zaokrožili z ogledom predmetov iz stalne razstave SEM, pri čemer so se otroci prelevili v male detektive in na razstavljenih predmetih odkrivali živalsko motiviko, ki so jo spoznali na delavnici.

Delavnica je potekala v okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji Oddelka za azijske študije FF UL in projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!.

Koordinatorica: projektna skupina VAZ, dr. Klara Hrvatin, FF

 

Risba: Ehssan Sakhaee za projekt VAZ

Več informacij o programu Počitniškega 3M in prijave: https://www.nms.si/si/dogodki/2022/08/26/11136-Pocitniski-3M-2022