Program

21/04/2023

ŽIVAL-ČLOVEK-STROJ

V umetniško-znanstvenem eksperimentu ŽIVAL-ČLOVEK-STROJ vprašanje prihodnosti šole, ki se je v petek, 21. aprila, ob 18. uri pričel v Veliki gledališki dvorani Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, sta se na nepredvidljiv način srečali umetnost in znanost.

 

18:00

Velika gledališka dvorana Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, Aškerčeva 5, Ljubljana
Humanistika Logo

Odprli sta dilemo: Čigavi vse sta lahko misel in vednost ter na katere omejitve trčimo, kadar ostajamo v okviru zgolj ene ali druge?

 

Zdi se, da je za razumevanje razmerij žival-človek-stroj in vloge človekove formacije relevanten prav pogled, ki preči znanstvene in umetniške prakse, saj širi prostor njihovih možnih artikulacij. V vsakdanjem življenju nas morda bolj kot druga živa bitja obkrožajo aparati in stroji. In medtem, ko lahko slednje v nedogled izumljamo in izpopolnjujemo, ostajajo naša telesa ista.

 

Ideje transhumanizma, ki pravijo, da je človeka mogoče izpopolnjevati s tehničnimi in znanstvenimi sredstvi onkraj omejitev, ki jih začrtuje njegovo živalsko poreklo, utelešajo ta pogled in nakazujejo prelomne spremembe. Človek se ne definira več (le) v razliki do živali, temveč vse bolj v razliki do strojev in njihovih skorajda nezamejenih zmožnosti.

 

Tokratni umetniško-znanstveni eksperiment je skušal te premestitve in spremembe misliti in artikulirati tako z govorjeno besedo, ki je ena izmed običajnih manifestacij znanstvene vednosti, kot tudi z izpostavitvijo fizične prezence govora kot glasu in giba v prostoru, ki sta značilna za umetniško prakso.

 

Dogodek je nastal v sodelovanju Pedagoškega inštituta in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!

 

Nastopajoči:

Igor Bijuklič, Pedagoški inštitut

Mojca Kumerdej, pisateljica in publicistka

Damijan Štefanc, Filozofska fakulteta, UL

Primož Turk, Fakulteta za humanistične študije, UP

Valerija Vendramin, Pedagoški inštitut

 

Študenti in študentke 1. letnika AGRFT: 

Julija Urban

Katka Franja Slosa

Anina Božiček

Urban Brenčič

Neža Dvorščak

Aleksandar Jovanovski

Nace Korošec

Nejc Kravos

Peter Podgoršek

Jakob Podjavoršek

Marko Rafolt

Jure Šimonka

Filip Žunić

 

Snemanje, montaža in vstavljanje napisov: Rok Nagode

Tehnično vodenje, oblikovanje luči, priprava mikrofonov in avdio vodenje dogodka: Domen Lušin

 

Zasnova dogodka

Pedagoški inštitut:

Sabina Autor

Igor Bijuklič

Valerija Vendramin

Janja Žmavc

 

 

AGRFT:

Tomaž Gubenšek

Nina Žavbi

 

 

Foto: dr. Tomaž Gubenšek, AGRFT

 

 

Video posnetek predstave si lahko ogledate na tej povezavi.