Rezultati arheoloških izkopavanj nam namreč nudijo dovolj podatkov, da lahko rekonstruiramo običaje in pogrebne navade, ki so se odvijali na takratnih grobiščih. Med bolj priljubljenimi je bilo pridajanje jedi.
Na delavnici so raziskovalci in študenti v rekonstruiranih posodah iz obravnavanega časa pripravili mesno enolončnico s sestavinami, ki so bile poznane v tistem času (pira, leča, čičerika, grah, proso, korenje, česen, pastinak, govedina). Delno so sestavine dobili na svojem Arheovrtu.
Jed so skuhali na ognjišču, ki so ga sami naredili. Končno jed so shranili za pripravo vzorcev, saj bodo v letu 2023 pripravili simulacijo pokopa in izvajali meritve propadanja jedi ter ocenjevali vpojnost posod v primerjavi z analizami lipidov v tovrstnih posodah.
Delavnica je trajala 4 ure.
Koordinatorici projekta: dr. Manca Vinazza in dr. Tamara Leskovar, FF