Program

29/09/2023

Predivo pajkov: ključna evolucijska pridobitev in biomaterial prihodnosti

Pajki so splošno znani po svojem predivu in mrežah. Prav evolucijske pridobitve, povezane s predivom in njegovo uporabo, so bile ključne za njihovo diverzifikacijo. Različni tipi prediva, ki ga proizvajajo pajki, veljajo za ene najbolj lepljivih, najmočnejših, najbolj elastičnih in po natezni trdnosti najkvalitetnejših biomaterialov sploh.

09:30-10:30

Pedagoška fakulteta, predavalnica št. 012, Kardeljeva ploščad 16, Ljubljana
Humanistika Logo

Tej temi bo posvečeno predavanje dr. Matjaža Gregoriča z Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Predavatelj bo predstavil, kako skušajo raziskovalci po eni strani razumeti evolucijski pomen pajčjega prediva vse od nivoja molekul do uporabe tega prediva za gradnjo visoko zmogljivih mrež, po drugi strani pa ima predivo pajkov zaradi svojega pestrega nabora zanimivih mehanskih lastnosti izjemen potencial kot biomaterial za človeško uporabo.

Čeprav zaenkrat še nismo dosegli rutinske uporabe pajčjega prediva za kakršenkoli namen, to živahno raziskovalno področje nakazuje uporabnost v praktično vseh sferah našega življenja – od neposredne uporabe materiala in izdelave novih himernih biomaterialov do izboljšave sintetičnih in izuma novih materialov.

Predavanje: dr. Matjaž Gregorič, Biološki inštitut Jovana Hadžija, Znanstvenoraziskovalni center SAZU

 

Moderiranje: dr. Vesna Ferk Savec, PeF, Center KemikUm