Program

21/06/2022

Potujoči VAZ

Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete in Znanstveno-raziskovalno središče Koper sta v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzej organizirala odprtje panojske razstave Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji na vrtu pred Slovenskim etnografskim muzejem (SEM).

 

11:00

Slovenski etnografski muzej, Metelkova ulica 2, Ljubljana
Humanistika Logo

Dogodek je pritegnil številčno publiko, ki so jo najprej nagovorili Natalija Polenec, direktorica SEM, Ralf Čeplak Mencin, kustos za azijske zbirke v SEM, in dr. Nataša Vampelj Suhadolnik s Filozofske fakultete, vodja projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji (VAZ). Prvi del dogodka se je zaključil z ogledom panojske razstave.

 

Drugi del se je začel z ogledom dveh kratkih filmov. Prvi film o golobjih piščalih iz Skuškove zbirke je nastal v sklopu Evropske noči raziskovalcev 2022-2023. Drugi film o Skuškovi zbirki na splošno pa je SEM pripravil v enem od preteklih skupnih sodelovanj PAGODE Europeana – China.

 

Sledil je zanimiv pogovor o Skuškovi zbirki. Pogovor, v katerem so sodelovali dr. Klara Hrvatin (Oddelek za azijske študije, FF), Ralf Čeplak Mencin (SEM),  dr. Helena Motoh (ZRS Koper in Oddelek za azijske študije, FF) in Tina Berdajs (Oddelek za azijske študije, UL), je vodila dr. Maja Veselič (Oddelek za azijske študije, FF UL).

 

Celotni program je zaokrožil ogled dela stalne razstave SEM, ki vključuje nekaj predmetov iz Skuškove zbirke. Vodenje na temo Človek živali in žival človeku, ki ga je izvedla dr. Nataša Vampelj Suhadolnik, se je osredotočilo na živalske motive in njihove simbolične pomene v tradicionalni kitajski družbi.

 

Ogled razstave na Metelkovi ulici je bil možen od 21. 6. do 28. 8. 2022.

 

Koordinatorica dogodka: dr. Nataša Vampelj Suhadolnik, FF

 

priponka

Vabilo