Program

31/03/2023

Obisk v Viških vrtcih

Raziskovalka Fakultete za farmacijo je predstavila poklic farmacevta v Viških vrtcih, enoti Rožna Dolina, skupini Pikapolonic.

Viški vrtci, enota Rožna Dolina
Humanistika Logo

Predstavitev je začela s pogovorom o tem, kje delajo farmacevti (npr. lekarne, tovarne, šole) in kakšna je naša vloga v družbi (zakaj in kdaj potrebujemo zdravilo, ali zdravila potrebujejo tudi živali). Otrokom je pokazala različna zdravila – sirup, tablete, kapsule in mazila.

 

Otroci so se hitro vključili v pogovor in povedali, katera zdravila imajo doma, kdaj se namažejo s kremo, kateri okusi sirupa so jim všeč…

 

Raziskovalka jim je s sliko in besedo predstavila simbol farmacije (kača, ki se ovija okoli keliha), ki ga vidijo pred vstopom v lekarne. Z otroki se je pogovorila tudi o tem, da tako kot ljudje, zbolijo tudi živali in dobijo podobna zdravila.

 

Sledila je izdelavo negovalne kreme, pri čemer so otroci zelo uživali. Krema je vsebovala tudi sestavine živalskega izvora (lanolin, ki ga pridobivamo iz ovčje volne). Vsak otrok je svojo kremo napolnil v lonček in jo označil z nalepko z živalskim motivom po lastni izbiri. Ob koncu so si  ogledali še niz kratkih filmov o nastanku tablet v farmacevtski tovarni.

 

Otroci so bili ob koncu zelo veseli, ko so jagodno dišeče kreme lahko odnesli domov. Na delavnici so dobro sodelovali, interagirali z raziskovalko in bili ob zaključku delavnice navdušeni.

 

Koordinatorica: dr. Jasna Omerzel, Fakulteta za farmacijo