Program

30/09/2022

O zajcu na luni in drugih živalih

Razstava O zajcu na luni in drugih živalih iz budističnih logov – podobe živali v pripovedni in filozofski tradiciji budizma je povezala pripovedovanje zgodb, ki je že vse od začetkov budizma priljubljen način posredovanja kompleksnega budističnega nauka najširši skupnosti, s sodobnimi verbalno-vizualnimi mediji, med katerimi je še posebej priljubljen strip. 

17:00

Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana
Humanistika Logo

Tovrstnemu podajanju budističnega izročila se je približala tudi dr. Nina Petek v okviru Evropske noči raziskovalcev. Osrednji del dogodka je bilo odprtje razstave ilustracij iz nastajajočega stripa, osnovanega na izbranih živalskih dogodivščinah iz Džatake.

Odprtje razstave je pospremilo pripovedovanje živalskih zgodb s ponazoritvijo večplastnih simbolnih pomenov posameznih živali v budizmu in osvetlitvijo budističnih resnic, ki jih sporočajo. Ob koncu dogodka je stripar Ciril Horjak predstavil strip kot svojevrsten medij dinamičnega pripovedovanja zgodb z besedo in sliko.

Dogodek je na zabaven in slikovit, a hkrati globoko sporočilen način nagovoril strokovno, kot tudi širše občinstvo, hkrati pa počastil tudi 2500. obletnico smrti Siddharthe Gvutame Buddhe.

Koordinatorica projekta: dr. Nina Petek, Oddelek za filozofijo, FF 

 

Priprava in predstavitev stripa: Ciril Horjak, akademski slikar, ilustrator, karikaturist in stripar 

 

Ilustracije izbranih živali iz Džatake: Ljiljana Marković, Fakulteta za dizajn 

 

Pripovedovanje zgodb iz Džatake: Katja Preša, performerka, pripovedovalka in voditeljica 

 

Predstavitev živalske simbolike v budizmu: Tara Peternell, Matej Kapus in Anemarija Planšak, študenti Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani