Program

O zajcu na luni in drugih živalih iz budističnih logov

Aktivnost O zajcu na luni in drugih živalih iz budističnih logov – podobe živali v pripovedni in filozofski tradiciji budizma povezuje pripovedovanje zgodb, ki je že vse od začetkov budizma priljubljen način posredovanja kompleksnega budističnega nauka najširši skupnosti, s sodobnimi verbalno-vizualnimi mediji, med katerimi je še posebej priljubljen strip.

Humanistika Logo

Tovrstnemu podajanju budističnega izročila se je v okviru Evropske noči raziskovalcev približala dr. Nina Petek. V okviru projekta je nastala razstava ilustracij iz nastajajočega stripa, osnovanega na izbranih živalskih dogodivščinah iz Džatake, ki ga pripravlja Ciril Horjak, akademski slikar, ilustrator, karikaturist in stripar. Ilustracije izbranih živali iz Džatake so delo Ljiljane Marković (Fakulteta za dizajn Ljubljana).

 

Njena aktivnost za učence in dijake poveže pripovedovanje živalskih zgodb s ponazoritvijo večplastnih simbolnih pomenov posameznih živali v budizmu in osvetlitvijo budističnih resnic, ki jih sporočajo. Aktivnost obenem predstavi strip kot svojevrsten medij dinamičnega pripovedovanja zgodb z besedo in sliko. Učence in dijake nagovori na zabaven in slikovit, a hkrati sporočilen način, obeleži tudi 2500. obletnico smrti Siddharthe Gvutame Buddhe.

 

Delavnica je primerna za osnovne in srednje šole.

 

Koordinatorica projekta: dr. Nina Petek, Oddelek za filozofijo, FF