Program

30/09/2022

Nova spoznanja o človeški ribici v pomoč človeku in ribici

Na Evropski noči raziskovalcev so bila predstavljena najnovejša spoznanja o človeški ribici ali močerilu, odkritja o tem, kdaj in kako so močerili sploh postali jamske živali, kaj je skrivnost njihovega ogromnega genoma in kaj se lahko od njih naučimo za človekovo zdravje. Osrednji dogodek je spremljala razstava o jamskem življenju in serija predstavitev po krajih, kjer si človek in človeška ribica delita isto podzemeljsko vodo, od katere je odvisno preživetje obeh.

10:00-18:00

Novi trg, Ljubljana

Moceril-portret

Humanistika Logo

Človeka ribica ali močeril je v Sloveniji dobro znana, a vseeno skrivnostna in eksotična žival. Kot prebivalka kraških podzemeljskih voda živi pod našimi nogami, skrita pred našim pogledom. Je edina jamska dvoživka in največja jamska žival v Evropi.

V preteklih dveh desetletjih so nove tehnike terenskih raziskav in nove molekularno biološke metode pomagale priti do presenetljivih novih odkritij.

Z novim znanjem je mogoče prešteti močerile, čeprav so skriti pod zemljo. Ugotovili so, da so nekatere populacije že tako zdesetkane in ogrožene, da so na robu preživetja.

V Noči raziskovalcev je luč znanosti razsvetlila večno noč močerilovega življenja in obiskovalci so v multimedijskem prikazu spoznali, kakšne so te živali od blizu, ali so res slepe, ali imajo zobe, ali res dočakajo sto let, kako se znajdejo v popolni temi, in druge zanimivosti iz njihovega življenja.

Zvočno kuliso jamskega okolja je pričarala umetniška zvočna inštalacija Črne kaplje. Prispevala jo je mednarodno priznana in nagrajena umetnica Robertina Šebjanič (https://robertina.net/), ki v svojih delih presega meje med znanostjo in umetnostjo in na prav poseben način opozarja na ranljivost podzemeljskega okolja.

 

Na ogled je bil tudi večkrat nagrajeni kratki film Proteus Hunters, katerega avtor je znani slovenski snemalec podvodne narave Ciril Mlinar Cic (https://www.cicfilm.com/).

 

Koordinatorja projekta: dr. Peter Trontelj in dr. Hans Recknagel, BF

 

 

 

priponka

Zloženka