Program

Nova spoznanja o človeški ribici v pomoč človeku in ribici

Človeka ribica ali močeril je v Sloveniji dobro znana, a vseeno skrivnostna in eksotična žival. Kot prebivalka kraških podzemeljskih voda živi pod našimi nogami, skrita pred našim pogledom. Je edina jamska dvoživka in največja jamska žival v Evropi.

Moceril-portret

Humanistika Logo

V preteklih dveh desetletjih so nove tehnike terenskih raziskav in nove molekularno biološke metode pomagale priti do presenetljivih novih odkritij.

 

Z novim znanjem je mogoče prešteti močerile, čeprav so skriti pod zemljo. Ugotovili so, da so nekatere populacije že tako zdesetkane in ogrožene, da so na robu preživetja.

 

V Noči raziskovalcev luč znanosti razsvetli večno noč močerilovega življenja. Učenci lahko spoznajo, kakšne so te živali od blizu, ali so res slepe, ali imajo zobe, ali res dočakajo sto let, kako se znajdejo v popolni temi, in druge zanimivosti iz njihovega življenja.

 

Raziskovalci Biotehniške fakultete učencem predstavijo najnovejša spoznanja o človeški ribici ali močerilu, ter odkritja o tem, kdaj in kako so močerili sploh postali jamske živali, kaj je skrivnost njihovega ogromnega genoma in kaj se lahko od njih naučimo za človekovo zdravje.

 

Aktivnost je primerna za višje razrede osnovne šole in srednje šole.

 

Koordinatorja projekta: dr. Peter Trontelj in dr. Hans Recknagel, BF