Program

Mačja debata – kaj pomeni biti moderna mačka za mačko?

Pšenica Kovačič iz centra mačje kulture Minami Kat udeležencem predstavi odgovorno vzrejo mačk ter razumevajoče in srečno sobivanje z mačkami in drugimi domačimi, kot prostoživečimi živalmi.

Humanistika Logo

Kaj pomeni biti moderna mačka za mačko? Odgovarjali bomo na vprašanja, ali je mačkam zaradi zadovoljenih osnovnih bioloških potreb s strani ljudi v življenju res lažje in ali ljudje skozi mačke uresničujemo lastne želje namesto njihovih n(a)ravnih potreb.

 

Potačkali bomo skozi demitizacijo, objektivizacijo in antropomorfizacijo mačke skozi evolucijo ter zgodovino do moderne kohabitacije. Izvedejo se lahko predavanja o zgornjih temah in risarska delavnica Kako narisati mačko, kako jo vidim in kako jo (po)znam.

 

Dotaknili bi se še aktualnih tem, na primer kako zmanjšati število neželenih mačk in zakaj je ponekod bolje zagnati projekt »Naše lokalne mačke« namesto nepremišljenega »reševanja« mačk v »ljubeče domove«.

 

Argumentirali bomo razloge za in proti poglabljanju odnosa z mačkami, naš vpliv na njihovo psihofizično zdravje in zadovoljstvo ter diktiranje življenjskega sloga in morfoloških sprememb. Smo za odličen odnos z mačkami, a naj ta izhaja iz razumevanja in kompromisov, ne pa iz slabih ter starih praks. Za mačjo revolucijo!

 

Program aktivnosti:

– svetovanje o razumevanju in o sobivanju z mačko,

– risanje mačk,

– mačja pobarvanka,

– mačji kviz.

 

Aktivnost je primerna za vrtce, osnovne in srednje šole.

 

Koordinatorica: Pšenica Kovačič, Minami Kat –  center mačje kulture