Program

30/09/2022

Kabinet čudes

Del grafičnega ateljeja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) so študentje spremenili v kabinet čudes in s tem spodbudili domišljijo vseh, ki sodelujejo pri tem projektu – tako ustvarjalcev kot tudi gledalcev.

17:00

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Erjavčeva 23, Ljubljana
Humanistika Logo

Kabineti čudes so že od renesanse naprej burili domišljijo, saj so bili simbol intelektualnega in kulturnega pomena. Zbiratelji so v posebnih prostorih, ki so bili pravzaprav predhodniki muzejev, hranili zbirke različnih predmetov, umetniških del, herbarijev in nagačenih živali, zlasti neobičajnih primerkov.

 

Nekateri navdušeni zbiralci so s sestavljanjem nagačenih živali ustvarjali čudežna bitja.

 

V 21. stoletju se umetnost seli tudi v virtualni svet računalniških programov, kjer nova tehnologija omogoča manipulacijo podob bolj kot katerakoli tehnologija doslej. V tradicionalno likovno prakso je vstopila nova estetika digitalizacije, vendar kljub temu koncept kolaža ostaja tudi danes vseprisoten v umetniškem ustvarjanju.

Študenti in študentke prve in druge stopnje slikarstva in grafike na ALUO so v projektu z naslovom Kabinet čudes najprej raziskali in potem virtualno kolažirali ter sestavljali podobe človeka in živali, kjer so se človeški deli teles prepletli z živalskimi.

 

Kolaže nenavadnih kreatur so študentje ustvarili digitalno, kasneje pa so jih prevedli v analogna likovna dela v klasičnih grafičnih tehnikah, ki so jih izvedli v grafičnem ateljeju.

 

Poiskali so slike različnih živalskih vrst, raziskali tudi izumrle vrste in jih združili s slikami bitij iz današnjega časa. Na ta način so opozorili na pomembnost spoštovanja vsakega živega bitja ter ponudili razmislek o tem, da ima vsako živo bitje pomembno mesto in da s svojim odnosom do živali oblikujemo svet.

 

Sodelujoči študentke in študenti: Pika Basaj, Kim Benkovič, Žoel Kastelic, Maja Klepec, Klara Frančiška Kracina, Miha Majes, Katarina Marov, Petja Novak, Zdenka Pandžić, Polona Pečan, Klara Polajnar, Lina Povšič, Valentin Radulović, Svitlana Ryabischuk, Tom Winkler.

 

Koordinatorica projekta: mag. Zora Stančič, ALUO

 

Sodelavec: mag. Admir Ganić, ALUO

 

Umetniško delo: Pes, sitotisk, 2022, avtor: Valentin Radulović, študent 2. letnika slikarstva, ALUO

 

Razstava je bila na ogled od 30. 9. do 7. 10. 2022 v prostorih ALUO