Program

29/09/2023

Kabinet čudes

Galerijo UL bodo študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) spremenili v kabinet čudes in s tem spodbudili domišljijo vseh, ki so sodelovali pri tem projektu – tako ustvarjalcev kot tudi gledalcev.

18:00

Galerija UL, Univerza v Ljubljani, Vegova ulica 1
Humanistika Logo

Kabineti čudes so že od renesanse naprej burili domišljijo, saj so bili simbol intelektualnega in kulturnega pomena. Zbiratelji so v posebnih prostorih, ki so bili pravzaprav predhodniki muzejev, hranili zbirke različnih predmetov, umetniških del, herbarijev in nagačenih živali, zlasti neobičajnih primerkov.

Nekateri navdušeni zbiralci so s sestavljanjem nagačenih živali ustvarjali čudežna bitja.

V 21. stoletju se umetnost seli tudi v virtualni svet računalniških programov, kjer nova tehnologija omogoča manipulacijo podob bolj kot katerakoli tehnologija doslej. V tradicionalno likovno prakso je vstopila nova estetika digitalizacije, vendar kljub temu koncept kolaža ostaja tudi danes vseprisoten v umetniškem ustvarjanju.

Študenti in študentke prve in druge stopnje slikarstva in grafike na ALUO so v projektu z naslovom Kabinet čudes v letu 2022 najprej raziskali in potem virtualno kolažirali ter sestavljali podobe človeka in živali, kjer so se človeški deli teles prepletli z živalskimi.

Kolaže nenavadnih kreatur so študentje ustvarili digitalno, kasneje pa so jih prevedli v analogna likovna dela v klasičnih grafičnih tehnikah, ki so jih izvedli v grafičnem ateljeju.

Poiskali so slike različnih živalskih vrst, raziskali tudi izumrle vrste in jih združili s slikami bitij iz današnjega časa. Na ta način so opozorili na pomembnost spoštovanja vsakega živega bitja ter ponudili razmislek o tem, da ima vsako živo bitje pomembno mesto in da s svojim odnosom do živali oblikujemo svet.

Razstava predstavlja nadaljevanje in nadgradnjo lanske aktivnosti UL ALUO v sklopu Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki je prav tako nosila naslov Kabinet čudes.

Na odprtju so predstavili tudi publikacijo s študentskimi deli, ki sta jo uredila Zora Stančič in Arjan Pregl, oblikovala pa podiplomska študentka smeri Grafika Ana Govc.

Sodelujoči študentke in študenti:

 

Špela Ambrož, Pika Basaj, Katarina Babič Derenda, Kim Benkovič, Ana Govc, Lana Hasić, Vanesa Hochkraut, Ajda Kalan, Žoel Kastelic, Ema Kobal, Petja Kocet, Lana Kosovel, Maja Klepec, Klara Frančiška Kracina, David Kucler, Klara Maček, Miha Majes, Katarina Marov, Petja Novak, Rina Jurjevčič, Liza Jutra Norčič, Zdenka Pandžić, Polona Pečan, Maks Podgornik, Klara Polajnar, Pika Potočnik, Lina Povšič, Valentin Radulović, Ana Marija Rauch, Svitlana Ryabishchuk, Gal Šnajder, Isidora Todorić, Tim Topić, Tom Winkler, Matej Zupan, Eva Žgajnar

Projekt sofinancirata: Evropska unija, Svet za umetnost Univerze v Ljubljani

Razstava v Galeriji UL bo na ogled od petka, 29. 9. 2023, od 18. ure dalje v nekdanjem deželnem dvorcu, kjer je danes sedež Univerze v Ljubljani. Vljudno vabljeni!

Koordinatorica projekta: mag. Zora Stančič, ALUO

 

 

 

priponka

Katalog razstave Kabinet čudes 2023