Program

29/09/2023

Intervju s prof. dr. Mirjam Mencej, prejemnico ERC projekta

Prof. dr. Mirjam Mencej z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete je v letošnjem letu prejela ugledni projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za uveljavljene raziskovalce (Advanced Grant), in sicer za projekt Vloga mrtvih v življenju posameznikov v sodobni družbi (akronim: DEAGENCY).

14:00-14:45

Mestni trg, Pritličje
Humanistika Logo

Namen projekta je doseči celovito razumevanje vloge mrtvih v življenju posameznikov v sodobni družbi.

 

Namesto, da bi izkušnje posameznikov z mrtvimi razumeli zgolj kot izraze »ljudskega verovanja« ali simbole in metafore kulturnih in družbenih problemov in sprememb, bodo mrtvi v projektu obravnavani kot aktivni akterji v odnosih med posamezniki in širšimi družbenimi in kulturnimi procesi.

 

V sklopu projekta bo prof. dr. Mencej s svojo skupino raziskovalcev raziskovala, kako mrtvi vplivajo na razmišljanja, vrednote in vedenje posameznikov; kako so vključeni v njihove socialne odnose; in kakšen vpliv imajo na posameznike znotraj širšega družbenega, kulturnega in političnega konteksta.

 

V projektu bo sodelovalo deset raziskovalcev in raziskovalk iz Slovenije in tujine, etnografske raziskave bodo opravljali v Sloveniji, na Madžarskem, Slovaškem in v Bosni in Hercegovini.

 

O ERC projektu DEAGENCY in raziskovalnem delu se bo z dr. Mirjam Mencej pogovarjala prof. dr. Uršula Čebron Lipovec, predstojnica Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

 

Vljudno vabljeni!