Program

29/09/2023

Domače živali v izrednih razmerah

Delavnica za otroke in družine z naslovom Domače živali v izrednih razmerah bo posvečena vprašanju, kako se je interakcija med živalmi in ljudmi spreminjala v času kriz v 20. stoletju. Udeleženci se bodo naučili iskanja zgodovinskih virov in oblikovanja zin knjižice. Dobrodošli so tudi hišni ljubljenčki!

17:00-20:00

Inštitut za novejšo zgodovino, Privoz 11, Ljubljana
Humanistika Logo

Marca 2020 je bila v Sloveniji razglašena epidemija COVID-19. Zaradi množičnega odrejanja dela na domu so tudi prostori Inštituta za novejšo zgodovino ostajali prazni. Zaposleni, ki so občasno delali v pisarni, so s seboj pripeljali svoje hišne ljubljenčke, kar je marsikateremu raziskovalcu pomagalo prebroditi čas epidemije.

Ta pozitivna izkušnja je sprožila vprašanje, kako se je interakcija med živalmi in ljudmi spreminjala v času kriz v 20. stoletju. Odgovore bomo poiskali na delavnici, ki je namenjena učencem osnovne šole.

Udeleženci se bodo naučili, kako poiskati različne vire in iz njih izluščiti zanimive zgodbe, ki obravnavajo (domače) živali. Iz zbranih zgodb, fotografij in risb bodo nato izdelali knjižico, manjkala pa ne bo niti slastna malica. Za pristnejše vzdušje lahko s seboj pripeljejo svoje hišne ljubljenčke (ustrezno socializirane pse).

Koordinator projekta: dr. Andrej Pančur, INZ