ZgodbaZgodovino so zaznamovale tudi uši in podgane – Intervju s prof. dr. Marto Verginella

01/09/2022

Marta Verginella je ena najbolj vplivnih, mednarodno prepoznavnih in uspešnih slovenskih zgodovinark in profesorica na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Po maturi na slovenskem liceju v Trstu je študirala zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Trstu in leta 1984 diplomirala. Leta 1989 je na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani začela podiplomski študij in leta 1995 doktorirala. Leta 1992 se je kot asistentka zaposlila na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Leta 2006 je bila izvoljena za redno profesorico za občo zgodovino 19. stoletja in teorijo zgodovine.

Njena tematska zanimanja segajo na področje socialne zgodovine, spominskih študij, mejnih študij, nacionalnih študij, zgodovine žensk in spola ter ustne zgodovine.

Prof. Verginella je avtorica ali soavtorica dvanajstih znanstvenih monografij, od katerih jih je več prevedenih v tuje jezike. Njena monografija Il Confine degli altri (Meja drugih) je bila objavljena v treh jezikih in sicer v italijanskem, slovenskem in hrvaškem jeziku. Italijanski prevod omenjene knjige se je leta 2008 umestil na lestvico najbolj branih historičnih esejev v Italiji. Njena zadnja knjiga, ki je izšla lani v italijanskem jeziku in letos v slovenske prevodu in v kateri spregovori o svojih raziskavah, ki jo pravkar najbolj zaposlujejo, pa tudi o svojem življenju kot zgodovinarke in intelektualke, nosi naslov Ženske in meje.

Leta 2017 ji je Študentski svet Filozofske fakultete v Ljubljani podelil priznanje za posebne raziskovalne dosežke, leta 2018 pa je prejela priznanje Filozofske fakultete za enkratni dosežek in sicer pridobitev ERC Advanced Grant projekta EIRENE. Gre za prvi ERC projekt na področju humanistike v Sloveniji. Ob prof. Verginella slogan Humanistika, to si ti! zadobiva prav poseben pomen.