ZgodbaPasji voh, nenadomestljivo orodje pri reševanju življenj – Intervju s prof. dr. Dušanom Nećakom

30/08/2022

Dušan Nećak je zgodovinar in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Ob njegovem sedemdesetem življenjskem jubileju je pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete izšel zbornik, v katerem je več kot štirideset avtorjev in avtoric posvetilo svoja znanstvena razmišljanja zgodovinarju »par excellence« – cenjenemu, dragemu in priljubljenemu prof. Nećaku.

Kot zgodovinar se prof. Nećak se ukvarja zlasti z zgodovino Slovenije, Jugoslavije, sveta med obema vojnama, zgodovino 2. svetovne vojne in sveta po njej, njegove teme so tudi mednarodnimi odnosi, manjšine, meje, begunci, socialna in kulturna vprašanja, zgodovinski spomin, zgodovina medicina in še mnoge druge. Raziskovalno in pedagoško delo ga je vodilo po Italiji, Severni Koreji in ZDA in seveda njemu tako dragima Avstriji in Nemčiji.

Ob pedagoškem in raziskovalnem delu je bil prof. Nećak dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in vodja njenega Znanstvenega inštituta (ZIFF), več let pa je bil tudi član upravnega odbora ljubljanske univerze in njene habilitacijske komisije.

Prof. Nećak je tudi vodnik reševalnega psa, kar je njegovo posebno veselje in poslanstvo, bil je tudi večletni predsednik Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije in podpredsednik svetovne organizacije vodnikov reševalnih psov. V pogovoru nam je razložil, kaj so reševalni psi, kako daleč sega njihova zgodovina in na kakšen način lahko pomagajo reševati človeška življenja.