ZgodbaKaj pomeni biti Človek? – Intervju z akademikom prof. dr. Vinkom V. Dolencem

12/09/2022

Vinko V. Dolenc je nevrokirurg in eden pionirjev mikronevrokirurgije. Za svoje vrhunsko znanstvenoraziskovalno in medicinsko delo na področju nevrokirurgije, s katerim je Slovenijo postavil v središče sveta, je prejel Srebrni red za zasluge Republike Slovenije. Je redni član SAZU ter član Evropske akademije znanosti in umetnosti, član drugih tujih in mednarodnih akademij, vključen je v številna združenja nevrokirurgov in druge vodilne nevrokirurške ustanove in je ambasador slovenske znanosti v svetu.

Profesor Dolenc je bil predstojnik Nevrokirurške klinike pri UKC Ljubljana, profesor na dodiplomskem in podiplomskem študiju na Medicinski fakulteti v Ljubljani, hkrati pa je vodil nevroanatomski laboratorij, kamor so prihajali nevrokirurgi iz različnih delov sveta, da bi prek monitorja spremljali Vinka Dolenca pri delu in se učili. Profesor je objavil pet knjig o mikrokirurgiji in mikroanatomiji lobanjskega dna, ena je prevedena tudi v kitajščino. V nevrokirurški strokovni literaturi ima objavljenih čez dvesto znanstvenih člankov in čez sto objavljenih komentarjev skupaj s članki drugih avtorjev.

 

Njegova odkritja na področju nevrokirurgije so med najpomembnejšimi v zadnjih 100 letih, po njem se imenuje več operativnih postopkov. Med prvimi na svetu je začel z operacijami rupturiranih anevrizem v akutni fazi. V začetku 90. let prejšnjega stoletja pa je svoje nevroanatomske raziskave začel tudi v paraselarnem prostoru in je tako začel operirati žilne nepravilnosti in tumorje v kavernoznem sinusu »Prvi se je podal v ‘no man’s land’, področje v možganih, ki ga imenujemo kavernozni sinus, in ki se v nevrokirurgiji odtlej imenuje ‘Vinko land’« – je v poklonu velikemu nevrokirurgu zapisal dr. Jacques J. Morcos, profesor klinične nevrokirurgije z Univerze v Miamiju. Akademika Dolenca primerja z Beethovnom, Mozartom, Boltom, Hawkingom in Einsteinom, kajti spada v skupino onih, ki so prebili meje predstavljivega ter tekli, ustvarjali, razmišljali in komponirali veliko pred časom. Profesorju Dolencu je 40 najpomembnejših stanovskih kolegov, vrhunskih  nevrokirurgov z vsega sveta, posvetilo monografijo To Neurosurgery with love and passion –  kot poklon in zahvalo za njegov avantgardni prispevek na področju nevrokirurgije in medicine nasploh.

 

V pogovoru nam je nekoliko osvetlil svoje delo ter pogled na živali.